Ett år av samarbete över blockgränsen

Vänstern och moderaterna sitter i samma båt, men ror de åt samma håll? UNT har tagit tempen på det blocköverskridande styret i Knivsta.

"Jag är överraskad över de konstruktiva diskussionerna", säger Peter Evansson, mitten, flankerad av Christer Johansson (V), Kerstin Umegård (MP), Klas Bergström (M) och Boo Östberg (C).

"Jag är överraskad över de konstruktiva diskussionerna", säger Peter Evansson, mitten, flankerad av Christer Johansson (V), Kerstin Umegård (MP), Klas Bergström (M) och Boo Östberg (C).

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-10-25 17:01

I november är det ett år sedan den nya fempartimajoriteten presenterade sitt budgetförslag och politiska program.

– Det går bra. Vi har haft en utvärdering i alla våra nämnder. Samarbetet har ramlat på plats. Vi ser ganska lika på hur vi ska driva kommunen framåt, säger Peter Evansson (S).

– När man sitter i samma båt blir det tydligt att man måste ro åt samma håll, säger Klas Bergström (M).

De är ordförande i kommunstyrelsen respektive kommunfullmäktige. Om ett år byter de stol med varandra.

Vi backar till förra hösten. Efter kommunalvalet skiljde det ett mandat mellan alliansen (M, C, KD och L) och oppositionskvartetten (S, KNU, MP och V). Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll om inte nya samarbeten inleddes. Efter mycket förhandlande kom beskedet om en ny blocköverskridande majoritet, med Moderaterna och Vänsterpartiet på ytterkanterna och däremellan Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Många beslut som tas den här mandatperioden kommer att påverka långt fram i tiden. Därför är det bra med en bred uppslutning bakom beslut, så att de inte rivs upp vid ett maktskifte, påpekar Kerstin Umegård (MP).

– Vi stöter och blöter mer än vanligtvis, säger hon.

Det täta samarbetet har gett nya inblickar, kanske främst för moderater och vänsterpartister. De står extremt långt ifrån varandra idépolitiskt, men Klas Bergström (M) och Christer Johansson (V) säger att de nu har intresse av att lyssna och förstå hur den andra tänker.

För att öka öppenheten och förståelsen även utanför den innersta kretsen, hålls gemensamma kvällsseminarier för alla partimedlemmarna. Då äter de tillsammans och diskuterar olika teman.

– Det är inte konstigt att vi som träffas ofta lirar bra ihop. Men en del andra personer i partierna är misstänksamma, säger Kerstin Umegård.

Kommunens dåliga ekonomi har på sätt och vis underlättat samarbetet. Den har gjort att alla är beredda på stora förändringar.

– När pengar bara tickar in är det lätt att bli en fet katt. Nu tvingas vi i stället att hitta nya, effektivare arbetssätt, säger Boo Östberg.

Huvudsaken är att ha förtroende för varandra och kunna lita på att det man beslutat är det som gäller, menar de. Och praktiska frågor är lättare att komma överens om än idépolitiska.

Andra partier kände sig utestängda efter valet. Hur mycket bjuder ni in oppositionen i diskussionerna?

– De är våra före detta samarbetspartners, så det är nära till hands att inte vilja köra över oppositionen, svarar Kerstin Umegård.

Efter presskonferensen för ett år sedan pratade den nya majoriteten om ett imaginärt skåp. Där skulle de ställa saker de inte kan kompromissa om. Nu visar det sig att det skåpet är tomt. I stället har alla varsitt eget skåp för frågor de inser på förhand att det inte är någon idé att driva.

– För Vänsterpartiets del är det till exempel sex timmars arbetsdag, säger Christer Johansson.

I stället kan han glädjas åt planer på nya hyresrätter och fler parker. Alla fem känner att de fått igenom mycket av sitt eget partis politik. 

Vad räknar ni med att ha åstadkommit under mandatperioden?

– Att miljö- och klimatarbetet genomsyrar alla verksamheter, säger Kerstin Umegård.

– En återställd skattenivå och en stadsbyggnadsplan för västra Knivsta och nya Alsike, svarar Klas Bergström.

– Och ökad medborgardialog och en acceptans för vart vi är på väg och hur vi tänker, tillägger Peter Evansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!