Varken de unga eller personer som störs av epa-trafiken är nöjda med vad kommunen gör för att motverka irritationen mellan grupperna.
– Vi ser ofta att de sladdar med bilarna när personer går på gångvägen framför Ängby park, den väg som många går från centrum och hem. På platsen brukar också barn stå och vänta på skolbussen. Vi är oroliga för att låta våra barn gå där, säger Rosanna Grytsan, som bor nära planen framför folkparken.
Hon är för en egen plats åt ungdomarna, men tror inte det skulle hjälpa dem personligen.
En annan närboende har skrivit till Knivsta kommun om säkerheten och för att deras nattsömn blir störd, även under vardagsnätter, när mullrande epor sladdar omkring på området ”så det ibland skriker om däcken”. Flera funderar på att flytta om inget långsiktigt görs åt problemet. Deras förslag är att kommunen ska sätta upp farthinder på marken, övervakningskameror eller sätta en bom över vägen till grusplanen.
– Men inget händer. Våra problem tas inte på allvar av kommunen, säger de närboende.
Epa-ungdomar som UNT har pratat med säger å sin sida att de känner sig ovälkomna vart de än kommer. Att få en egen plats att vara på skulle lösa många problem, enligt dem.
Hur är det att ha epa i Knivsta?
– Det finns vissa ställen att vara på, men det känns inte som att folk gillar att vi är där. Vi brukar mötas exempelvis vid Circle K och sedan åka runt till olika platser tillsammans, säger Ludvig Segerström.
Han och kompisarna säger att de skulle uppskatta att få en egen plats där de skulle kunna sladda runt med bilarna, hänga, fika, meka och spela musik.
– Ja, det skulle vara bra att kunna vara på en plats där vi inte stör andra. För det är ju inte kul som det är nu, att vi ofta blir uthängda i grupper (på sociala medier) om att vi stör för mycket när man bara vill träffas, säger Bella Groth.
– Ja en plats där vi inte blir bortjagade, säger Elias Hägerström.
Om ni skulle få en egen plats, skulle folk vilja åka dit då?
– Ja, men det tror jag skulle uppskattas väldigt mycket om det inte är för långt bort från Knivsta. Förut önskade vi ett typ garage, men det är nog för mycket för att be om. Det kommer aldrig att hända tyvärr. Men en parkering eller nåt det hade varit grymt, säger Ludvig Segerström.
Intresset för att köra A-traktor – eller epa som det kallas – har sedan 2020 ökat i Knivsta. Samtidigt har kommunen även blivit en samlingspunkt för motorintresserade ungdomar i Sigtuna och Uppsala kommuner.
Ungdomarna säger att de förstår att en del blir störda.
– Det vi kan göra är att hålla oss till vissa tider och visa respekt, hålla det snyggt. Men på andra tider är det svårt att vara tyst eftersom både bilar och musik låter.
Föräldern Sandra Ekwall-Öhlin är en av få som har engagerat sig för de motorburna ungdomarna. Hon har bland annat ordnat epa-träffar i Odensala bygdegård. Dessa har lockat 45–75 ungdomar per gång som åkt hit för att hänga och fika till självkostnadspris.
Hon har bara gott att säga om epa-ungdomarna i Knivsta och önskar att de skulle få exempelvis en lada att vara i.
Catrine Wermelin, kontorschef för Knivsta kommuns fritids- och kulturkontor, svarar att de jobbar med frågan att minska störningarna och eventuellt hitta en plats åt epa-ungdomarna.
– Vi har redan mycket kontakt med de här ungdomarna via våra verksamheter. Men framförallt tittar vi nu på frågan om att eventuellt hitta en plats. Först tänker vi fråga ungdomarna vad de faktiskt vill ha. Nu under sportlovet ska vi fråga målgruppen vad är önskemålen, vad tycker ni om det bemötande ni får? Och sedan kommer vi utifrån vad vi får för svar ta steg i vad vi faktiskt behöver göra, säger Catrine Wermelin.
Hon berättar att kommunen har en strategisk arbetsgrupp med skola, socialtjänst, polis och fritid för att kunna jobba tillsammans med frågor som rör ungdomar.
Skulle problemet vid Ängby park lösa sig om ni hittar en plats längre från bostäderna?
– Det är just därför vi kommer ställa frågan. Det är viktigt att ta reda på vad ungdomarna vill innan vi ordnar en plats som kanske inte används. Sedan är det alltid problematiskt att ordna en plats utan att ha ett avtal med en förening eller person. Det skulle vara bra om några föräldrar gick ihop och skapade en förening, säger Catrine Wermelin.