Marma Gårds historia började 1984 då Curt och Ann-Stin Thärnström köpte gården. Till en början bedrev paret skogsbruk, utsädesodling samt uthyrning av byggnader och hus. Men 1991 kom en ny jordbrukspolitik som gjorde att spannmålsodling inte längre var lönsam och Marma gård ställde då om till bioenergi med energiskog.
– 1991 blev vi kontaktade av företaget Envirotainer AB som blev vår första stora hyresgäst och då kom också satsningen på att hyra ut lokaler i större skala. Totalt byggde vi ut i 18 etapper för att förse företaget med lokaler för deras utveckling säger Curt Thärnström.
Men 2014 valde Envirotainer AB som då var Knivsta kommuns största och mest lönsamma företag, att flytta sin verksamhet till Upplands Väsby och Rosersberg
– Nya möjligheter öppnades då för oss att hjälpa fler företag att utvecklas i Knivsta kommun, säger Curt Thärnström.
I dag, drygt tre år senare, har elva företag flyttat till Marma gård företagsby och totalt är 6 400 kvadratmeter uthyrda. Bland branscherna finns idag bland annat gruvindustri, flygteknik, dragracing, plastindustri, byggindustri, VVS, IT och utbildning. Fler företag är på väg hit, säger Curt Thärnström.
Gården är på totalt 88 hektar och jordbruket har Curt och Ann-Stin Thärnström inte gett upp. På de omgivande åkrarna odlas sedan många år energiskog som skördas vart tredje år och blir till värme och el i Märstas värmekraftverk.
– Energiskogen har många fördelar när det gäller miljön, säger Curt Thärnström som även brinner för att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt för de personer som ska arbeta i företagsbyn.
En annan av gårdens verksamheter är Marma torp islandshästanläggning som bland annat erbjuder rehab och inackordering med active stable, som enkelt beskrivet är en individuell och automatiserad utfodring för lösdrift. Verksamheten drivs av dottern Annah Thärnström.
– SLU har varit här några gånger och tittat på anläggningen. Det är Sveriges första islandshästanläggning med Active stable, säger Curt Thärnström.
År 2008 drabbades Marma av en brand och en av byggnaderna, som bland annat innehöll matsal och prototypverkstad, brann ner till grunden.
– Vi startade återuppbyggnaden omgående och en ny byggnad stod klar 1 mars 2010 med invigning av landshövdingen. Resultatet blev Marmasalen som idag hyrs ut till olika event och fester. I år är exempelvis tolv bröllop inbokade.
Ett av företagen som nyligen etablerade sig i Marma företagsby är Elementum eco. Företaget tillverkar vägg- och taksektioner till byggbranschen och har sitt huvudkontor i Bollebygd.
– Det geografiska läget här och lokalerna är perfekta för oss. Men vi har problem med att få tag i personal. Vi behöver omgående anställa två personer. Vi hoppas att personalfrågan ska lösa sig, säger Elementums Sven-Bertil Odelmark som är regionchef.
Hur är företagsklimatet i Knivsta kommun?
– Vi har ett nära och bra samarbete med kommunen och politiker och inte minst näringslivsutvecklare Kent Ryberg som gör ett fantastiskt jobb för allt företagande i kommunen säger Curt Thärnström.