Elöverkänslig överklagar 3G-mast

Gunnar Larsson flyttade till Mälsta i Knivsta för att han är elöverkänslig. Nu finns risk att han tvingas därifrån. Nyligen beviljade kommunen ett bygglov för att resa en 3G-mast på granntomten - utan att ha tillfrågat Gunnar Larsson.

"Det är demokratilöst det här landet", säger Gunnar Larsson, elöverkänslig.

"Det är demokratilöst det här landet", säger Gunnar Larsson, elöverkänslig.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2007-01-30 20:26
- Stäng av mobiltelefonen och lämna bilen olåst.
Det är bland det första Gunnar Larsson säger när han kliver ut på trappan till torpet i Olofsbyle, som ligger precis på gränsen mellan kommunerna Knivsta och Uppsala, inte långt från Almunge.
Den röda stugan, som han köpte i höstas, är en idyll för den som vill leva nära naturen utan elektronisk bekvämlighet.
Allt var frid och fröjd i Gunnar Larssons nya tillvaro när han av en slump upptäckte ett röjningsarbete. Företaget 3G Infrastructure planerade för att sätta upp en 72 meter hög mast.
Inte en syn som en person med diagnosen elöverkänslig, och i dag är förtidspensionerad på grund av besvären, jublar åt. Han såg den uppenbara risken att tvingas flytta sig. På nytt. Precis som han tvingats till förut; bort från Midsommarkransen, Tungelsta och nu senast från ett torp i Grödinge utanför Botkyrka, för att nämna några platser. Innan han lade Botkyrka bakom sig stred han för att bli kvar, men fick ge sig. Så blir kanske ordningen även den här gången.

Överklagat till länsstyrelsen
- Jag ringde några vänner och pratade med en advokat som kan det här. Det var bara att överklaga så fort som möjligt, kommenterar han konfrontationen med 3G:s planer.
En tröst, för Gunnar Larssons del, är att hans överklagande till länsstyrelsen i Uppsala län lett till att mastbygget tillfälligt stoppats, i väntan på vidare utredning. Länsstyrelsen anser att Knivsta kommun brustit i informationen.
Enligt plan- och bygglagen ska "kända sakägare", få chans att yttras sig om bygglov innan byggnadsnämnden fattar beslut. "Eftersom Gunnar Larssons fastighet gränsar direkt till fastigheten Mälsta 1:6 får han anses vara en sådan känd sakägare", står det i länsstyrelsens beslut.
- Grannarna har fått personliga brev men inte jag, säger Gunnar Larsson.

Byggstopp och utredning
Länsstyrelsen anser alltså inte att miljö- och byggnadsnämnden har uppfyllt sin underrättelseskyldighet och har därför beslutat att stoppa mastbygget i avvaktan på ytterligare utredning.
Gunnar Larsson är nöjd med det beslutet, men tycker att det är synd att kommunen inte utnyttjat den mastlokalisering som finns två kilometer bort.
- Knivsta kommun har inte undersökt möjligheten till samlokalisering, det vill säga att samla masterna på ett ställe.
Och så berättar han om hur tjänstemannen i telefonen med hjälp från Olofsbyle hittade en mast ett par kilometer från torpet.
- Ja, nu ser jag masten du tänker på, men det är nog kört nu, sade tjänstemannen till mig i telefonen.
Gunnar Larssons räddning skulle vara en samlokalisering där strålningen vänds bort från huset.

Och om det inte bli så?
- Då blir jag inte långvarig här, säger han och tillägger att han hoppas på hjälp från kommunen att hitta ett nytt ställe i så fall.
Allt oftare återkommer tanken på att flytta utomlands.
- Jag har funderat på att gå i landsflykt, till södra Polen kanske. Där finns inte så mycket elektronik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!