Elevpeng går till klottersanering

Skadegörelse på skolorna i Knivsta kommun slår direkt mot eleverna när hyreskontrakten skrevs om i år. Glaskross och klotter läggs ovanpå hyran. Tidigare ingick det.

Knivsta2006-06-11 13:27
Ja, internhyrorna för kommunens fastigheter höjdes inte enbart med två procent i år. Dessutom lades kostnader för skadegörelse på hyran, något som kan slå hårt mot skolorna. Heléne Pettersson Jangen, områdesrektor på Thunmanskolan, är inte nöjd med den nya ordningen.
— Vi reagerade starkt när det här förslaget lades fram. Skadegörelsen gör att vi får ta från elevpengen, säger hon.
För att täcka utgifter för lagning och sanering tas pengar från skolverksamheten, till exempel bokinköp.

Bättre arbete mot klotter
Stefan Liljebris, teknisk chef, säger att modellen förhoppningsvis leder till att skolorna arbetar ännu mer för att motverka att elever går lös på fönsterrutor och klottrar på väggar och fasader.
— Om vi inte löst det på det här sättet kanske vi hade fått ta ut ännu högre Heléne Pettersson Jangen förstår incitamentet och hon säger att skolan jobbar aktivt med elevrådet i den här frågan.
— Problemet är att åverkan inte sker under skoltid, utan på kvällar och helger. Och då vet vi inte om det är våra egna elever eller andra som är i farten. Det känns ­lite orättvist att Thunmanskolan, som många passerar, ska få ta ett så stort ansvar för ett fenomen som mer kanske är ett samhällsproblem.
Peter Svantesson är skolchef i Knivsta kommun:
— Det är svårt att hitta en absolut rättvisa i det här. Vi sade att vi ville ha rätt att omförhandla kontraktet om det är avsevärda summor som det slås sönder för. Och visst kostar det mycket pengar, men inte så mycket att vi skulle få in en speciell skrivning om omförhandling. Nu är det som det är, säger han.

Fotnot: Hyresnivån i kommunens skolor ligger på cirka 1 100 kronor per kvadratmeter och år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!