Eleverna oense om storbal
Niornas bal i Knivsta ska bli en angelägenhet för alla som slutar grundskolan. Hittills har avgångseleverna på Thunmanskolan varit ensamma om danssteg och fin middag, men i år kan de få sällskap.
Stor bal lika med roligare bal. Det tycker Angelica Karlsson, Amanda Sundgren och Markus Johansson som går på Alsike skola och hoppas på en gemensam fest för niorna.
Foto: Erik Leijonhufvud
"Att bygga broar och kontaktytor mellan kommunens skolor och ungdomar oavsett var de bor är angeläget", står det i kommunens tjänsteskrivelse.
- Jättebra om det blir en gemensam bal, jag menar hur många skulle komma om vi ordnade en egen? Hur som helst skulle vi ha brist på killar och det är inte kul, säger Amanda Sundgren som går i 9A på Alsike skola.
Hon får medhåll av Angelica Karlsson och Markus Johansson som trängt sig ned i en sandlådeliknande möbel i ett av uppehållsrummen.
- Det vore synd om det inte blev ett gemensamt evenemang, säger Angelica Karlsson.
Nere på Thunmanskolan står Anita Haglund och breder mackor tillsammans med Annette Almgren. Anita Haglund har varit balgeneral på Thunmanskolan i nio år, hon välkomnar medborgarförslaget och tycker att det är bra att eleverna lär sig umgås över skolgränserna.
När evenemanget ser ut att svälla tänker hon ta på sig en "rådgivande roll".
- Jag har haft svårt att sova på grund av balen om man säger så, säger Anita Haglund.
Hon tror att en förutsättning för ett större projekt är en helgjuten insats från frivilliga föräldrar och att det går att få fram en lokal som klarar fler elever.
Men alla jublar inte åt meborgarförslaget. I korridoren intill kafeterian sitter ett gäng tjejer som tycker att man ska hålla på traditionen.
- Det verkar väl helt okej, svarar Josefine Edvinsson på frågan vad hon tycker om fler balklänningar på dansgolvet.
- Nej, vad du ljuger, replikerar Madeleine Hurtig.
Tradition och att det blir svårt med nomineringar av olika slag lyfts fram som argument för att inte bjuda in övriga skolor.
Att en eventuell ökad konkurrens om killarna skulle lika bakom oviljan tillbakavisas med ett unisont "neeeeeej".
På Margarethaskolan verkar intresset - överlag - svalt för att slå ihop påsarna med Alsike skola och Thunmanskolan.
- Det här kommer att betraktas som Thunmanskolans fest, och vi blir kusinerna från landet som bjuds in på nåder, säger Elin Oscarsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!