Efter utmattningen: Nu hjälper Inez andra

För fem år sedan blev Inez Victor utmattad. Hon tappade ord och gick vilse på vägen hem. Nu hjälper hon andra som terapeut och retoriker. "Många kämpar i ensamhet."

Inez Victor möter många som är utmattade i sitt yrke. "Det är sådana måsten, så mycket stress och så mycket individualism".

Inez Victor möter många som är utmattade i sitt yrke. "Det är sådana måsten, så mycket stress och så mycket individualism".

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Knivsta2020-11-30 18:30

I ett radhus i Knivsta bor Inez Victor. Bakom huset brer skogen ut sig och några minuter bort ligger Valloxen. För fem år sedan flyttade Inez med man och två barn från Stureby i Stockholm till Knivsta.

– Jag har alltid gillat Stockholm, men när jag blev utmattad behövde jag spara på intrycken, säger Inez.

Att familjen hamnade i Knivsta var en slump, men tidpunkten hade inte kunnat vara mer passande. Inez hade nyligen drabbats av utmattningssyndrom.

– Jag har haft företag i 18 år och jag klarade av det utan att gå in i väggen, men när jag fick mitt andra barn hade jag en bild av vad den perfekta mamman skulle vara. Alltid glad, busig, kreativ och pedagogisk. Jag ville ge barnen mitt bästa, men ingen människa är alltid sitt bästa.

Mycket slutade fungera för Inez. Hon gick vilse, tappade ord, glömde bort tid på dygnet och på året. När hon väl accepterade att hon var utmattad jobbade hon fram ett schema med motion, meditation och naturupplevelser som skulle göra henne frisk.

– Det som drev mig in i väggen var duktigheten och jag försökte göra mig frisk genom duktighet, men det gick ju inte. 

undefined
Efter utmattningen är Inez Victor mån om sina marginaler, hon försöker lyssna på kroppen så gott det går för att må så bra som möjligt.

I dag mår Inez bra, en läkare med erfarenhet av utmattning och en förstående man hjälpte henne att bli frisk. Efter utmattningen valde Inez att vidareutbilda sig för att kombinera sitt yrke som retoriker med psykoterapi. I sitt arbete möter hon många som lider av utmattningssyndrom.

– Det är väldigt vanligt, och många kämpar i ensamhet.

Inez arbetar med gestaltterapi, en sorts psykoterapi som är mindre känd i Sverige.

– Det är en terapiform där man arbetar med vakenhet på kroppen. Många lever i huvudet, vi måste komma mer i kontakt med kroppen. Genom att lära känna vår kropps signaler blir vi mer medvetna om våra känslor, behov och gränser.

Det Inez gillar mest med sitt jobb är att se människor utvecklas.

– Det är häftigt att se när människor vågar möta sig själva, att få ta del av det är magiskt. Jag blir rörd emellanåt när jag möter klienter som berättar om saker de har upplevt och öppnar sig för mig.

I dag tar Inez emot sina klienter i hemmet samt på en mottagning i Uppsala. I framtiden är tanken att hon även ska ta emot i lokaler i Projekt Valloxen som blir klara i augusti. Hon kommer att fortsätta värna om balansen mellan avskildhet och sociala möten, pauser och arbete, för att fortsätta må så bra som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!