Sjöräddningssällskapet observerade båtvraket i Kungshamn-Morga redan 2013 och kontaktade Knivsta kommun året därpå.
– Antagligen har ägaren dumpat båten i hopp om att den skulle sjunka. Sedan har den drivit i land, säger Jonas Ettemo, befälhavare på Sjöräddningssällskapet i Uppsala.
Att anmäla fyndet till polisen var inte aktuellt.
– Vid liknande fall har den som anmält fyndet till polisen blivit juridisk ägare och skyldig att bärga vraket. Dessutom finns det andra prejudikat gällande bärgning, där den som försökt flytta på ett vrak dömts för egenmäktigt förfarande, berättar Jonas Ettemo.
Eftersom inget har hänt har han kontaktat kommunen igen. Där är Dick Kardell miljöchef. Han berättar att detta räknas som ett nedskräpningsärende och att fastighetsägaren oftast får stå för kostnaderna för bortforslingen, trots att det enligt lag är den som skräpat ner som ska städa upp.
– Nu undersöker vi hur båten ska tas bort, om det kan bli aktuellt med ett föreläggande och vem det ska riktas mot. Det behöver utredas mer, säger Dick Kardell.
Båtvraket har gått ett varv hos parkenheten också.
– Förra året tittade vi på om vi kunde ta bort båten för att göra det enkelt för alla, men tyvärr ligger den oländigt till och vi kan inte ordna det med de maskiner vi har tillgängliga, skriver parkingenjör Ann-Catrin Thor i ett mejl till Jonas Ettemo.
Då det rör sig om ett naturreservat skulle man kunna tro att länsstyrelsen kunde gripa in, men eftersom de inte är förvaltare hänvisar de till kommunen.
Naturreservatet Kungshamn-Morga ligger strax söder om Uppsala, mellan väg 255 och Mälaren. Det ägs och förvaltas av stiftelsen Friherre Carl Cederströms minne. Där är Gustaf Olsson förvaltare. Efter att tidningen ringt honom på måndagen har han lyckats lokalisera båtvraket från land, vilket inte var lätt eftersom terrängen är svårtillgänglig.
– Egentligen är det inte tillåtet att bada där, så båten är inte i vägen, men det ser allmänt skräpigt ut, konstaterar han.
Gustaf Olsson tycker det är märkligt att markägaren är skyldig att ta bort skräp som folk dumpar.
– Om allmänheten ska ha tillträde överallt borde skattebetalarna bekosta städning, säger han.
I stället för att vänta på kommunens utredning har han nu anlitat en entreprenör som ska frakta bort vraket inom kort. Sedan blir frågan vem som ska betala.
– Det får vi diskutera med kommunen, säger Gustaf Olsson.
Läs mer:
Håll Sverige rent: Skrotbåten – vad gäller?