Kolor och marmeladkonfekt det nya inom närproducerat

Efter öl, honung, grönsaker med mera – nu börjar även närproducerat godis bli populärt.

Chokladlakritskola har gått hem bäst hos Knivstaborna hittills. ”När vi testade att göra annat godis upptäckte vi att vi genom våra äpplen ju också har en perfekt råvara att göra marmeladkonfekt av", säger Louise och Mikael Durling som utöver handelsboden även har ett musteri i sin villaträdgård i Knivsta.

Chokladlakritskola har gått hem bäst hos Knivstaborna hittills. ”När vi testade att göra annat godis upptäckte vi att vi genom våra äpplen ju också har en perfekt råvara att göra marmeladkonfekt av", säger Louise och Mikael Durling som utöver handelsboden även har ett musteri i sin villaträdgård i Knivsta.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2022-04-12 06:56

För ett år sedan öppnade Charlottenlunds handelsbod i centrala Knivsta. Affärsidén – att samla lokalt och småskaligt producerade matvaror och hantverk i en butik – har varit lyckad. Till årets påsk finns även godis och påskmust från lokala producenter i butiken.

– Ja, det finns så många fantastiska lokala producenter i området att lyfta fram. Sortimentet har ökat hela året, säger Louise Durling som även äger Charlottenlunds musteri ihop med maken Mikael Durling.

undefined
Påskpraliner från Skokloster choklad.

I höstas provade Louise Durling och kollegan Teresa Sigurdsson på att tillverka egna kolor, eftersom lokalproducerat godis fortfarande är ganska svårt att få tag på. Experimenten slutade med att det nu finns allt från lokalproducerade kolor, marmeladkonfekt, marshmallows och lakritspastiller i den lanthandelsliknande butiken. Där finns också choklad som Tove Saeland på Skokloster choklad och Maria Kullsand från Vattholma tillverkat.

– Kolan och marmeladkonfektyren kokar vi på en vanlig spis. Marmeladgodiset är baserat på frukt och bär. Vi tillsätter inga syntetiska färgämnen eller smaker, berättar Mikael Durling.

undefined
Tove Saeland i sin chokolateria i Skokloster. Hon importerar olika sorters kakaobönor, rostar och maler bönorna själv samt skapar sedan praliner av många olika slag.

Marshmallows och eget strössel färgar de exempelvis rosa med rödbetspulver.

Tar det mycket tid att göra godiset?

– Ja, strösslet tar väldigt lång tid. Därför kan vi inte sälja det separat, utan använder det bara på exempelvis på våra klubbor, säger Louise Durling, som berättar att Knivstagodiset blivit så uppskattat att de även har fått flera återförsäljare i Öregrund, Kvarnnibble och Uppsala.

Karta: Charlottenlunds handelsbod
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!