För ett år sedan öppnade Charlottenlunds handelsbod i centrala Knivsta. Affärsidén – att samla lokalt och småskaligt producerade matvaror och hantverk i en butik – har varit lyckad. Till årets påsk finns även godis och påskmust från lokala producenter i butiken.
– Ja, det finns så många fantastiska lokala producenter i området att lyfta fram. Sortimentet har ökat hela året, säger Louise Durling som även äger Charlottenlunds musteri ihop med maken Mikael Durling.
I höstas provade Louise Durling och kollegan Teresa Sigurdsson på att tillverka egna kolor, eftersom lokalproducerat godis fortfarande är ganska svårt att få tag på. Experimenten slutade med att det nu finns allt från lokalproducerade kolor, marmeladkonfekt, marshmallows och lakritspastiller i den lanthandelsliknande butiken. Där finns också choklad som Tove Saeland på Skokloster choklad och Maria Kullsand från Vattholma tillverkat.
– Kolan och marmeladkonfektyren kokar vi på en vanlig spis. Marmeladgodiset är baserat på frukt och bär. Vi tillsätter inga syntetiska färgämnen eller smaker, berättar Mikael Durling.
Marshmallows och eget strössel färgar de exempelvis rosa med rödbetspulver.
Tar det mycket tid att göra godiset?
– Ja, strösslet tar väldigt lång tid. Därför kan vi inte sälja det separat, utan använder det bara på exempelvis på våra klubbor, säger Louise Durling, som berättar att Knivstagodiset blivit så uppskattat att de även har fått flera återförsäljare i Öregrund, Kvarnnibble och Uppsala.