Företaget hävdade bland annat att överenskommelsen inte skulle gälla all snöröjning och halkbekämpning i Knivsta. Företaget, som är hemmahörande i Tumba, menade att busshållplatser inte ingick. Därför krävde företaget extra ersättning. Kommunen däremot anser att hållplatsen är en del av körbaneytan.
Företaget hävdade att Knivsta kommun gjorde sig skyldig till avtalsbrott när den inte ville betala extra för busshållplatserna. Därför stämde företaget Knivsta kommun på cirka 1,4 miljoner för utebliven ersättning samt närmare 0,6 miljoner i skadestånd för vintersäsongen 2008/2009.
Enligt kommunen skulle företaget snöröja och halkbekämpa samtliga hållplatser för totalt 400 respektive 300 kronor vid varje tillfälle. I tingsrättens dom framgår att kommunen senare erbjöd en högre ersättning på 85 kr respektive 65 kronor per hållplats.
Av domen framgår att kommunen var tveksam till anbudet, som beskrivs som ”fruktansvärt konkurrenskraftigt”. Enligt Magnus Högbom, Knivsta kommun, bedömde en utomstående konsult att anbudet låg cirka 0,4 miljoner lägre än det näst lägsta anbudet i upphandlingen. Enligt domen är det klarlagt att kommunens tjänstemän frågat företagets representant om han förstod alla delar av avtalet innan det undertecknades.
Tingsrätten konstaterar att det inte uttryckligen står i avtalet hur arbetet med busshållplatserna ska beräknas, men att samma avtal använts vid tidigare upphandlingar utan missförstånd.
Rätten skriver att företagets ersättningskrav för busshållplatserna skulle innebära en orimligt hög kostnad för kommunen. Kommunen anses inte ha gjort sig skyldig till avtalsbrott. Företaget har inte rätt till skadestånd.
Förtaget ska betala kommunens rättegångskostnader på 124 412 kronor. Kommunen ska i sin tur betala ut den höjda ersättningen för busshållplatserna, på 12 600 kronor, som man tidigare erbjudit företaget.