Ditt naturskräp skadar naturen

Så här års sätter många igång med att röja i trädgården. Det finns goda skäl att inte slänga skräpet i naturen.

Knivstabon Carl Miemois har koll på vad man ska göra med sitt trädgårdsskräp.

Knivstabon Carl Miemois har koll på vad man ska göra med sitt trädgårdsskräp.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2018-04-30 07:00

Visserligen ser det tråkigt ut med högar av gamla julgranar, grenar, växter och annat skräp från folks hem, trädgårdar och balkonger. Men det är inte det största problemet.

– Det härbärgerar invasiva främmande arter som vi inte vill ha i naturen, säger Ann-Catrin Thor, parkingenjör i Knivsta kommun.

Vi har parkerat bilen vid Kölängsvägen och gått ett par hundra meter in bakom Timotejvägen. I skogsbrynet finns en av sex skräphögar i tätorten där Ann-Catrin Thor ska sätta upp skyltar som uppmanar folk att åka till Knivsta kretsloppspark med sitt naturskräp.

När någon klippt häcken och tar sig friheten att slänga kvistarna i ett skogsparti bakom tomten dröjer det inte länge förrän fler hakar på.

– Det börjar med kvistar och växer till en skräphög med gamla bildäck, grillar och allt möjligt, berättar Ann-Catrin Thor.

När Invasiva främmande arter sprider sig i naturen hotar de den biologiska mångfalden och gör skada på olika sätt. Lupin är ett exempel på en blomma som spridit sig på blygare växters bekostnad. Jättelokan kan ge hudskador. Spansk skogssnigel, som har kommit med importerade grönsaker och trädgårdsväxter, äter upp skörden för odlare.

Enligt Naturvårdsverket har ett 100-tal främmande arter lyckats etablera sig i svenska sjöar, vattendrag och i havsmiljön och cirka 1 400 på land. Av dem skapar ungefär 380 problem.

Det är inte bara på våren som folk hivar ut naturskräp. Sommartid slänger man växter som blivit angripna av skadedjur, under hösten är det alla löven och i januari åker julgranarna ut.

Är det olagligt att slänga naturskräp i naturen?

– Ja, du får inte lägga ut naturskräp vare sig på kommunens eller någon annans mark. Det är nedskräpning och regleras i Miljöbalken, svarar Ann-Catrin Thor.

Hon berättar hur hon själv gör när hon har röjt i trädgården hemma.

– Vi brukar hyra en släpkärra ihop med kompisar och åka till återvinningen tillsammans. Det är roligare och då behövs inga plastsäckar.

Vi tar bilen till Knivstas kretsloppspark. Där står Carl Miemois med en släpkärra full av kvistar som han kastar ner i en container. Han skulle aldrig få för sig att slänga sitt trädgårdsavfall i skogen.

– Man får inte skräpa ner i naturen. Det här blir återvunnet bränsle och jord, säger han.

Fotnot: Läs mer om invasiva främmande arter på www.naturvardsverket.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om