Dialogen brister i Knivsta

Lennart Lundberg är Knivsta.nu:s förstanamn i höstens kommunval i Knivsta. Det här är tredje intervjun i en serie.

Namn: Lennart Lundberg. Yrke: Reporter. Ålder: 62 år. Bor: Gredelby. Familj: Fru, 5 barn, 8 barnbarn. Intressen: Politik, motion, idrott, aktiv i Svenska kyrkan. År som förtroendevald: 16.

Namn: Lennart Lundberg. Yrke: Reporter. Ålder: 62 år. Bor: Gredelby. Familj: Fru, 5 barn, 8 barnbarn. Intressen: Politik, motion, idrott, aktiv i Svenska kyrkan. År som förtroendevald: 16.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2018-05-22 13:00

Vilken är Knivstas viktigaste fråga just nu?

– Samhällsbyggnadsfrågor och utbyggnadstakten. Knivsta ska växa med 15 000 bostäder på 40 år. Då blir vi nära 60 000 invånare. I dag är vi ungefär 18 000. Det är en enorm ökning. Ingen kommun i Sverige har växt på det sättet. Vi är inte främmande för att omförhandla avtalet med staten om fyrspår. Alla viktiga beslut ska vara "dialogade". I denna viktigaste fråga var det ingen dialog alls. I SKL:s medborgarundersökning har nöjdheten med dialogen med politikerna sjunkit här.

Hur ska politikerna hantera Knivstas snabba tillväxt?

– Som det är nu har vi haft frimärksplanering tomt för tomt. Vi vill ha mer helhetsplanering, att kommunen bestämmer hur de vill ha det: "Så här ska kvarteren se ut och så här höga ska husen vara." Sedan bjuder man in byggbolagen.

Hur vill du att Knivsta ser ut om 20 år?

– En växande pendlarkommun med småstadskaraktär. Det är ett av Knivstas värden, många har flyttat hit på grund av den. Man kan bygga tätt vid stationen, men inga tiovåningshus. Det blir anonymt, med sämre gemenskap och trygghet. Många är rädda för att Knivsta ska bli ett nytt Märsta.

Vad är bäst med Knivsta?

– Småstadskaraktären och närheten till naturen, sjön, skogen, staden och världen genom Arlanda.

Vad är sämst med Knivsta?

– Kultur- och fritidsutbudet och bristen på dialog. Nu bygger vi CIK och det blir en stor förbättring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om