Créme brûlée
Det är en väldigt festlig dessert som tar lite tid att göra, men som inte är särskilt svår att lyckas med.
6 äggulor
1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl mjölk
3/4 dl socker
Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur innandömet och lägg det i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljstången. Häll sedan i grädden, mjölken samt sockret och låt det koka upp ordentligt. Ta därefter upp vaniljstången.
Lägg en dubbelvikt handduk i botten av en ugnssäker form och placera sedan sex stycken värmetåliga portionsformar ovanpå.
Knäck äggen och skilj äggulorna från vitorna och vispa sedan upp dem lite grann. Ha försiktigt ner äggulorna i gräddblandningen under kraftig omrörning.
Sila ner blandningen i en tillbringare så att det går enkelt att fördela denna mellan portionsformarna. Häll därefeter vatten i ugnsformen så att hela handuken blir ordenligt blöt (vatten bör stå cirka två centimeter högt från formens botten) men var noga med att inget vatten hamnar i de fyllda portionsformarna.
Ställ sedan hela ugnsformen med vattenbad och portionsformar i ugnen och grädda i 150 grader i 50 minuter. Låt sedan portionsformarna svalna lite och ställ dem därefter i kylskåpet. Fram till och med detta moment kan man eventuellt förbereda ett dygn i förväg.
Häll ett tunt lager råsocker i varje form då det är dags för servering och bränn av det med hjälp av en liten gasolbrännare (finns att köpa i välsorterade hemmafixarbutiker) tills att det har blivit en gyllene yta.
I fall man inte har tillgång till en sådan brännare går det även bra att ställa in dem i ugnen i cirka tre minuter på grillvärme.
Chokladtryffel
Dessa ljuvliga tryfflar kan man slå in i en vacker ask och ge bort i present till någon man tycker om.
1,5 dl grädde
2 msk honung
2 msk råsocker
200 g mörk choklad
25 g smör
1/5 dl kakao
Gör så här:
Koka upp grädden med honungen och råsockret i en tjockbottnad kastrull. Bryt chokladen i små bitar och blanda ner den i grädden.
Tillsätt smöret under tiden chokladen smälter och rör om. Klä en form med plastfolie och häll sedan i chokladsmeten.
Låt tryffeln därefter stelna i kylen ett par timmar. Rulla sedan kulor och doppa dem därefter i kakao.
Förvara chokladtryfflarna i kylskåpet.
Om författaren
Sigtunabon Matilda Zetterdahl, 18, skrev en receptbok som ett projektarbete på SSHL där hon läser sista året på samhällsvetenskapsprogrammet. ”Bakning har jag alltid haft som ett stort intresse och därför föll det sig ganska naturligt att jag skulle skriva en bok med just dessertrecept. Boken innehåller både klassiska recept och spännande nyheter och förhoppningsvis finns det något för alla,” skriver Matilda till Sigtunabygden. Boken finns att köpa hos internetbokhandlarna.