"Det är inte bara att betala tillbaka pengarna"

Knivsta kommun utreder fortfarande hur de ska hantera missen med parkeringsböterna. Men klart är att de som fått en p-bot i Knivsta de senaste sex månaderna kan begära pengarna tillbaka.

I september uppdagades att Knivsta kommuns enda parkeringsvakt sedan fyra år saknade förordnande att utfärda parkeringsböter.

I september uppdagades att Knivsta kommuns enda parkeringsvakt sedan fyra år saknade förordnande att utfärda parkeringsböter.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkivbild

Knivsta2018-10-12 10:20

Nu är det fastställt att det rör sig om fyra års parkeringsböter som är ogiltiga på grund av att Knivsta kommun missat att förordna kommunens enda parkeringsvakt rätten att utfärda böter. Före hösten 2014 sköttes bötfällningen av ett annat bolag, med förordnande.

– Nu tittar vi på juridiken, hur beslut fattas och av vem och vem som gör vad. Vi diskuterar med Transportstyrelsen och jurister som kan tolka olika lagar. Vi har inte landat i rätt lagrum än, säger Kristofer Kvarnström, gatuchef i Knivsta kommun.

Som myndighet måste en kommuns beslut grundas på lagar, i det här fallet främst förvaltningslagen och felparkeringslagen. Vad de beslutar nu är extra noga eftersom det blir prejudicerande. Något liknande misstag verkar inte ha inträffat tidigare.

– Det är inte bara att betala tillbaka pengarna. Det är viktigt att vi tänker till så att det blir rätt beslutat. Vi måste ha lagstöd, säger Kristofer Kvarnström.

Helt klart är att de som fått parkeringsböter de senaste sex månaderna kan bestrida dem till Polismyndigheten. Däremot är det oklart om alla bötfällda kommer att få tillbaka pengarna.

– De som har böter äldre än sex månader får tillbaka pengarna bara om någon annan beslutar att återbetala dem. Det kan också ha att göra med om Transportstyrelsens system för lagrade uppgifter ger möjlighet att hantera äldre ärenden, säger Kristofer Kvarnström.

Enligt propositionen till Lag om felparkeringsavgift ska återbetalning av felaktigt utfärdade parkeringsböter ske utan särskild ansökan när det uppenbart blivit fel. Men i det här fallet är avgiften i sig inte felaktig, utan det är ett förvaltningsfel, menar Kristofer Kvarnström.

– Det är pudelns kärna. Vilken lag gäller?

Vill kommunen vädja till bötfällda att inte kräva pengarna tillbaka?

– Nej. Vi tittar rent juridiskt på detta. Det är svart eller vitt, antingen eller, svarar Kristofer Kvarnström.

Totalt är 2 216 böter ogiltiga. I normalfallet ligger de på 400 kronor, så det rör sig om närmare 890 000 kronor.

Ännu har detta inte inneburit några extra kostnader för kommunen, eftersom det är deras egen jurist som jobbar med ärendet. Om det landar i att kommunen betalar tillbaka bötespengar blir det en minuspost i budgeten för parkering, vilket i slutändan belastar skattebetalarna.

Kristofer Kvarnström bedömer att frågan ska vara färdigutredd inom en vecka.

Fakta

Parkeringsvakter måste ha ett personligt förordnande för att ha rätt att bötfälla felparkerare. Att detta saknades i Knivsta kommun uppdagades i september när en bötfälld person begärde ut kommunens avtal med vaktbolaget.

Lag om kommunal parkeringsövervakning (1987:24) reglerar kommunens rätt att i samråd med Polismyndigheten kontrollera och bötfälla felparkerare.

Transportstyrelsen administrerar parkeringsanmärkningar utfärdade på kommunernas gator.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om