"Det är en jämlikhetsfråga"

— Mindre barngrupper är den viktigaste frågan för oss, men eftersom vi inte ser hur den ambitionen ska lyckas skjuter vi in oss på punkten arbetskläder.Det säger Ann Nilsson, förskollärare på Tallbackens förskola i Knivsta kommun.

Ann Nilsson är trött på att inte kunna köpa vita kläder eftersom de snabbt slits ut i hennes arbetsvardag.

Ann Nilsson är trött på att inte kunna köpa vita kläder eftersom de snabbt slits ut i hennes arbetsvardag.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2005-11-28 00:00
För ett år sedan skrev hon och två kolleger en begäran till Knivsta kommun och till den politiska ledningenom om att få arbetskläder. Kravet grundade de på jämställdhetslagen, Knivsta kommuns jämställdhetsplan, förskolans läroplan och arbetsmiljölagen. I den står att "lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö".
Men skrivelsen verkar inte ha bitit.
— Vi fick knappt något svar, säger Ann Nilsson.

Jämlikhetsfråga
På gården till förskolan berättar hon att målet är att vara ute minst 1,5 timme om dagen och att regelbundet göra utflykter till närliggande natur.
Ann Nilsson menar att arbetskläder är en förutsättning för att leva upp till de mål som läroplanen stakar ut om uteaktiviteter. Kommunen måste, för att rättfärdiga sin egen jämställdhetsplan, avsätta medel till arbetskläder, anser hon.
— Det är också en jämlikhetsfråga på den enskilda arbetsplatsen. Man blir inte fet på det här yrket, och därför kanske man avstår att investera i bra plagg.
En skaljacka med löstagbart foder, en fodrad överdragsbyxa och en överdragsskjorta för inomhusbruk står på önskelistan.
— Och det handlar inte om att vi ska äga kläderna, utan vi lånar dem från förskolan, säger Ann Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!