Deltidsbrandkåren i Knivsta är underbemannad
Nye brandchefen i Knivsta, Mats Tengvall, slår larm om bemanningsbrist vid Knivsta räddningstjänst. Konsekvensen kan bli att brandmän tvingas bryta mot lagen och utsätta sig själva för fara, eller låta bli att rädda människor. Enligt lagen krävs nämligen minst fem brandmän för att göra en räddningsinsats.
Vid ett flertal tillfällen har Knivstakåren gjort utryckningar med färre än fem brandmän, men dessa har inte krävt rökdykning. När en lägenhet på Ängbygården i Knivsta rökfylldes nyligen råkade fem man finnas på plats, liksom vid en källarbrand på Juldagen.
— Tack och lov har ingen omkommit eller kommit till skada ännu. Men vi kan inte bara knäppa våra händer och hoppas att det ska fungera, säger Mats Tengvall.
Nämnden har ytersta ansvaret
En ledningsgrupp som består av brandchefen, brandförmän och fackrepresentanter vänder sig nu till räddningsnämnden, tillika kommunstyrelsen, för att få till stånd en träff och diskutera tänkbara lösningar. Räddningsnämnden har det yttersta ansvaret för räddningstjänsten i Knivsta.
— En möjlighet är att anställa ett par brandmän på dagtid, som också kan utföra andra arbetsuppgifter i kommunen, säger Mats Tengvall.
Bemanningsproblemet är gammalt, men nu förvärras läget. En av orsakerna är att två deltidsbrandmän blivit uppsagda från sina arbeten i Knivsta och kan tvingas ta jobb på andra orter.
Flera av deltidsbrandmännen i Knivsta har redan sina arbeten på andra orter, vilket ibland orsakar underbemanning dagtid.
Måste arbeta i centrala Knivsta
För att en deltidsbrandman ska kunna rycka ut på kort tid måste han eller hon arbeta i centrala Knivsta. Helst ska man ha lastbilskörkort också. Dessutom är de fysiska kraven höga. När man strax före årsskiftet sökte deltidsbrandmän var det fem som sökte, varav en hade rätt förutsättningar för att få anställning.
Intresset för att bli deltidsbrandman minskar i hela Sverige. Mats Tengvall ser tre orsaker till detta.
— Folk värdesätter sin fritid mera, allt färre bor och arbetar på samma ort och företagen är mera slimmade och har därför inte råd att låta folk lämna arbetet när det brinner.
Kombinerade tjänster
I Sveg har man på försök kombinerade tjänster där äldrevårdare också arbetar som deltidsbrandmän. Ett intressant alternativ, tycker Mats Tengvall.
— Det är ju personalbrist på bägge ställen och då kan man hjälpas åt med avlöningen. Dessutom är brandmän fysiskt lämpade att göra de tunga lyft som krävs inom äldrevården.
UNT-fakta
¤ Knivsta räddningstjänst har 20 deltidsbrandmän, varav en är kvinna. Den enda heltidsanställda är räddningschefen.
¤ I fjol gjorde deltidsbrandkåren i Knivsta 210 utryckningar.
¤ En deltidsbrandman tjänar 60 000—70 000 kronor om året.
¤ För att få tränga in i en brinnande byggnad och göra en livräddnings- eller släckinsats går det åt minst fem utbildade brandmän enligt arbetsmiljölagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!