De vill göra Knivsta mer hållbart

Omställningsgruppen är med i det nya naturvårds- och friluftsrådet i Knivsta. Föreningarna besitter mycket kunskap som kommunen kan dra nytta av.

Omställning Knivsta vill bidra till ett hållbart samhälle, berättar Marie Kvarnström och Germund Sjövall. Bland mycket annat skriver gruppen flitigt yttranden om kommunens planförslag.

Omställning Knivsta vill bidra till ett hållbart samhälle, berättar Marie Kvarnström och Germund Sjövall. Bland mycket annat skriver gruppen flitigt yttranden om kommunens planförslag.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-11-25 16:30

Föreningsliv

2005 startade en global omställningsrörelse i England, som vill bygga hållbara samhällen. Rörelsen verkar genom opinionsbildning och småskaliga projekt som exempelvis stadsodlingar och kooperativt markägande. Omställning Knivsta är inspirerad av den globala rörelsen och har som mål att hela kommunen ställer om till ett fossilfritt och hållbart samhälle. Gruppen skriver yttranden om kommunens planförslag, de ordnar slåtterdagar, naturguidar och håller frukostseminarier, till exempel om hur man skapar ekosystemtjänster och hanterar dagvatten.

Omställningsgruppen är med i Knivstas nya naturvårds- och friluftsråd, ett forum för dialog och informationsutbyte mellan föreningarna och kommunen.

– Vår förhoppning är ökad dialog kring hur vi värnar och ökar naturvärdena i kommunen och att kommunen ska plocka upp de erfarenheter och kunskaper som finns i föreningarna så att vi verkligen kan påverka, säger Marie Kvarnström.

Tidningen träffar henne och Germund Sjövall i kommunhuset en mörk novembereftermiddag. Germund satt tidigare i fullmäktige för Miljöpartiet, men föreningen är partipolitiskt obunden.

Omställning Knivsta bildades för ungefär tio år sedan. Bland 20-talet medlemmar finns bland annat en agronom, en kemikalieexpert och en docent i hållbara energifrågor och avloppssystem.

– Det finns mycket detaljkunskap i gruppen. Vi har flera experter inom naturresursförvaltning och processer. Vi är en liten förening, men intensivt arbetande, säger Marie Kvarnström, själv biolog med inriktning mot miljö och utveckling.

En tanke är att kommunen kan knyta till sig forskarstuderande och mastersstudenter som en extra resurs.

– Vi kan förmedla kontakter, men det måste finnas tid att handleda dem, säger Marie.

Hur vill ni att Knivsta utvecklas?

– All ny byggnation måste ske med minimala klimatutsläpp, med den bästa tekniken ur ett miljöperspektiv och en bra grönstruktur. Bättre kollektivtrafik, bra cykelvägar, mer lokal matproduktion och lokalt producerad energi, svarar Marie Kvarnström.

– Odlingslotter i anslutning till nya bostadsområden, tillägger Germund Sjövall.

Han betonar vikten av att naturvårds- och friluftsrådet verkligen leder till ökad dialog.

– Rådet är ett bra mellanled mellan invånarna och de styrande, säger han.

Fotnot: Detta är första delen i en serie om föreningarna i naturvårds- och friluftsrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!