Det är företaget Energiengagemang som har planer på att sätta upp drygt 46 000 solpaneler på en 37 hektar stor yta nära kommungränsen till Knivsta.
– Vi arrenderar marken. Parken kommer att ligga syd-sydväst om slottet och beräknas kunna producera 24 000 000 kilowattimmar per år, säger Jonas Weissglas, marknadschef på Energiengagemang.
24 miljoner kwh motsvarar ungefär årsbehovet av el för 10 000 lägenheter.
När kommer parken att byggas?
– Allt är inte klart än, men vi hoppas kunna både påbörja och avsluta projektet under 2022.
UNT har nyligen rapporterat om två andra solcellsparker som är på gång i Tierp och Marielund.
Jonas Weissglas är inte förvånad.
– Det är en solrevolution på gång i Sverige med många storskaliga projekt på tak och markytor. Allt fler lantbrukare blir intresserade av att få extrainkomster från mark som inte är optimal för odling.
Samtidigt kan dessa projekt vara en fördel för den biologiska mångfalden, enligt Weissglas.
– I Tyskland och USA har man sett en positiv påverkan på insekter och fåglar. Och i vår solpark i Strängnäs tittar nu SLU:s forskare på hur den påverkar insekter och pollinerare.
Han tycker inte det är konstigare att "odla el" än att odla energiskog eller raps till biobränslen på åkrar.
– Det här är egentligen bara ett annat sätt att använda marken och få el "direkt ur marken".
Blir det inte ett överskott från alla solparker?
– Nej, solenergi utgör bara en procent av Sveriges elproduktion. 10 procent av det svenska elsystemet skulle utan problem kunna bestå av solenergi eftersom mer el kommer att behövas då en stor del av fordonsflottan ställs om till el och då energislukande fabriker byggs i Norrland.
Han anser att alla typer av energi kommer att behövas framöver.
– Det handlar inte om det ena eller andra energislaget, och solenergin har en tydlig roll framöver trots att den inte produceras dygnet runt. I dagsläget fungerar vattenkraftverk som reglerkraft i Sverige. Med mer solkraft som ger energi då mest förbrukas, så kommer det gå att spara mer vattenkraft så att vi kan använda vattenmagasin som ”batterier” i det svenska energisystemet under höst och vinter.
Men är det lönsamt?
– Ja, det är en långsiktig investering. Livslängden för en solpark är cirka 35 år och det behöver inte alltid vara i den här storleken för att det ska vara lönsamt, utan jag tror att vi även kommer att se mindre parker på ett par hektar framöver.