De vägras resebidrag

Knivsta är en av få kommuner i Sverige som inte ger resebidrag till grundskoleelever utanför kommunen. Flera familjer vill nu ha en ändring.

Det bästa Jesper Astinder vet är att sjunga, spela teater med mera. Hans föräldrar Jonas Astinder och Åsa Strandberg Astinder tycker att barn som väljer skolor utanför kommunen borde få reseersättning.

Det bästa Jesper Astinder vet är att sjunga, spela teater med mera. Hans föräldrar Jonas Astinder och Åsa Strandberg Astinder tycker att barn som väljer skolor utanför kommunen borde få reseersättning.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2014-03-12 09:40

– Vi har kontaktat kommunen, men tycker inte att vi får något bra svar. Jag har hört att det bara är två kommuner i Sverige som inte har resebidraget, säger Åsa Strandberg Astinder, mamma till Alexander, 14 och Jesper, 10 som går på Kulturama i Sundbyberg.

Det är en estetiskt inriktad skola med mycket sång, musik, dans och bild på schemat.
– Även flera personer som har sina barn i idrottsklasser och på Engelska skolan i Uppsala anser att kommunen borde bidra till skolresorna eftersom inte alla profiler finns här, säger Åsa Strandberg Astinder.

Hon och maken Jonas Astinder anser att fritt val av skola begränsas för familjer som inte har råd att betala SL och UL-kort. Idag kostar det 1440 kronor per månad för en skolelev som ska över länsgränsen.
– Det finns ett skolkort också som är billigare, men det får inte privatpersoner, utan bara kommuner köpa, säger Jonas Astinder, som arbetar som musiker och musiklärare.

Han är även kritisk mot UL och SL, eftersom de inte kan komma överens om ett gemensamt kort.
– Det är skandal att Knivsta som är en pendlarkommun inte kan få ett fungerande system. För gymnasieelever och pensionärer finns ju särskilda kort, säger Jonas Astinder.

Föräldrarna har ibland fått frågan hur de kan låta sina barn pendla. Men för den musikintresserade familjen fanns inget annat val.
– Vi har inget emot skolorna i Knivsta. Tvärtom så var de jättebra för våra barn upp till årskurs fyra och musikskolan här är toppen. Men sedan märkte vi hur äldsta sonens musikintresse växte och då ville vi ge honom möjlighet att få mer tid att göra det han tycker mest om.

Alexander Astinder går nu i åttan. Varken han eller den yngre bordern Jesper ångrar att de bytte skola.
– Jag tycker man ska få välja skola utifrån intressen, inte att det ska bero på var man bor. Jag skulle inte kunna tänka mig att gå i någon annan skola. Jag skulle bli ledsen om jag inte fick gå kvar, säger Alexander Astinder.

Enligt skollagen är kommunerna inte skyldiga att betala dessa resekostnaderför grundskoleelever, men de flesta kommuner har lagt till en sådan tjänst.

Utbildningsnämndens ordförande Göran Nilsson (M) svarar att majoriteten inte är emot förslaget om resebidrag, men att de i dagsläget vill prioritera annat.
– Vi har valt att lägga pengarna på undervisning i kommunen i stället, där det ger bäst resultat för eleverna.

Blir det inte bara de som har råd som får ett fritt val?
– Nej, det är inte fråga om några stora summor för att pendla till exempelvis Uppsala. Vi har inte hört talas om familjer som vill byta skola, men inte har råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om