Det går fort mellan stammarna när en grupp åkare från Friluftsfrämjandet i Knivsta skrinnar på den översvämmade Storån utanför Knivsta. Åns vatten har stigit efter allt regn så det har bildats en stor sjö på gärdena och en bra bit up i skogen. Det gäller att se upp. Stängsel, stolpar och taggtråd kan sticka upp genom isen och det knakar betänkligt mellan varven. Men det är inte så djupt. Bara någon decimeter under isen tar den uppländska leran vid.
– Vi tycker det är kul att åka i kringelkrokar mellan träd och buskar. Vi var här i veckan när det var sol och rimfrost och då var det otroligt vackert. Det här är verkligen en annorlunda tur. Det gäller att passa på, säger skridskoledaren Palle Ander från Knivsta.
Sist han var med om något liknande var för över tio år sedan.
Bara någon kilometer från Storån, på sjön Valloxen, arrangerar Friluftsfrämjandet i Uppsala en prova-på-dag för de som åkt långfärdsskridsko lite grann och vill ha mer. Ett 20-tal åkare samlades under söndagen för start vid de fastfrusna badbryggorna vid Valloxens kamping.
– Vi vänder oss till de som kanske mest har åkt på de plogade banorna vid Fjällnora men tycker det är för avancerat att åka med på vår tur till Dalälven. Då är det här ett bra val, säger ledaren Lasse Jansson.
Agneta Gustafsson och Ulf Börjesson, båda från Uppsala, hade nappat på erbjudandet.
– Vi vill åka på lite nya ställen så vi provade det här. Turen är planerad och kontrollerad så det känns tryggt och det är viktigt för oss, säger Agneta Gustafsson.
– Nästa steg kan bli att åka med till Dalälven, säger Ulf Börjesson.
Många är otåliga och vill i väg. Efter ett inledande varv bär det av över isen.
Samtidigt gör Mikael Brandt och kollegan Anders Viberg från Uppsala entré på isen. De ägnar sig åt draksegling. Med skridskor på fötterna och ett stort segel får de snabbt upp fin fart över isvidden.
– Vi tränar för SM i draksegling som planeras nästa helg, säger Mikael Brandt.
Sporten är liten. Bara ett 50-tal utövare deltog i förra årets SM som avgjordes i flera olika kategorier.
– Vi var ett tiotal som drakseglade. Det är fantastiskt kul, säger Mikael Brandt.