De ska ta sig Svalbard runt – i roddbåt

På onsdag tar äventyrarna Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing till årorna med kurs mot Svalbard. "Jag har vigt mitt liv åt det här", säger Sören Kjellkvist från Knivsta.

Team. Äventyrarna Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist ska ro runt Svalbard för att visa på klimatförändringarna.

Team. Äventyrarna Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist ska ro runt Svalbard för att visa på klimatförändringarna.

Foto: Erik Candray

Knivsta2017-07-19 09:35

De ska ro från Tromsö över norra Ishavet och vidare runt Svalbard. En färd som för bara några år sedan hade varit omöjlig att genomföra då norra Svalbard tidigare var permanent infruset – något som smältande isar i Arktis har ändrat på.

– Det här är ett gyllene tillfälle att visa på klimatförändringarna, samtidigt som vi får vara ute på äventyr. Det ger expeditionen en till dimension, säger Sören Kjellkvist som precis anlänt till Tromsö inför roddturen.

I samarbete med Naturskyddsföreningen kommer svenska skolelever kunna följa äventyrarna längs resan via satellit. En pedagogisk plattform ska ge insikt i situationen i Arktis och visa på hur klimatförändringarna redan har fått konsekvenser.

– Naturvetenskap är viktigt för framtidens problem, men skolan lyckas inte alltid engagera eleverna i ämnet. Det är vår målsättning att ändra på det, säger Glenn Mattsing, som är naturvetare i grunden.

Den 300 mil långa expeditionen förväntas ta minst två månader och många utmaningar lurar längs vägen. De ska turas om att ro den sju meter långa roddbåten i tvåtimmarspass dygnet runt, däremellan ska sömn, mat och reparationer hinnas med.

– Mycket beror på väder och vind. Sen finns det också lite intressanta djur som man måste ha koll på som isbjörn och valross, men vi håller oss ute till havs och kommer förhoppningsvis inte att stötta på så många, säger Glenn Mattsing.

De har båda lång erfarenhet av äventyr på nordliga breddgrader, men resan blir den första de genomför tillsammans.

– Både Glenn och jag har en förkärlek för Arktis. Det är en otroligt vacker miljö med isberg, glaciärer, isbjörnar och ett fantastiskt fågelliv, säger Sören Kjellkvist.

I oktober gör polarnatten sitt intrång med evigt mörker – då måste äventyrarna vara tillbaka.

– Vi laddar batterierna med solceller, så mot slutet kommer vi nog få dra in på lyx som ljudböcker och dricksvatten via ett knapptryck, säger Sören Kjellkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!