De tillbringar nästan hela dagarna utomhus. Bland växter, jord och egentillverkat gödningsmedel trivs Sven och Elisabeth som bäst. I backen ner mot sjön trängs rader av sallad, tomatplantor och allehanda grönsaker i olika stadier. Allt frösått under vinterns sista månader och sedan utplanterat i omgångar för att skördarna ska räcka länge. Bortom potatislandet står hinkar med nässlor som ligger i vatten och blir till naturlig gödning.
Sven ärvde sina gröna fingrar. Hans morfar såg den gröna själen i honom tidigt och uppmuntrade, lärde ut och litade på honom.
– Han var en hängiven odlare och professor vid SLU. Jag fick hjälpa till i hans trädgård, som låg precis här, säger Sven Secher och pekar upp mot det gamla äppelträdet och en ståtlig ek som står lite högre upp på tomten.
Nu för tiden är det för skuggigt under eken, men backen ner mot sjön är närmast perfekt för odling. I skydd för nordanvinden och i en sydsluttning kan växterna frodas i godan ro. Bevattningen tas från sjön. När Sven Secher började bruka jorden på släkttorpet i Ekhamn var det mest för det egna nöjets skull. Nu har han och hustrun ett familjeföretag ihop på morfars gamla ägor. I år odlar de mer än 50 olika sorters grönsaker. Utbudet kan variera beroende på väder.
Näsets Gröna som företaget heter satsar på en åttaårig växtföljd. Sven visar hur hans schema ser ut för de olika delarna i trädgården. Med jämna mellanrum sås landet med gröngödslingsväxter som sedan vänds ner och får ge jorden en extra kick till nästa år, då det kan ta fart igen. Det är viktigt att inte trötta ut jorden.
– Jag vet ungefär vad och på vilken yta jag ska plantera i fyra år framåt, säger Sven Secher och bläddrar upp avdelningen köksväxter i pärmen.
Elisabeth Secher håller som bäst på att packa en grönsaksbeställning som kommer från en större kund tvärs över fjärden. Ett sällskap på Skoklosters Wärdshus ska ha middag, och det handlar om 35 personer. När kunden är så pass nära till hands brukar Sven ta fram roddbåten och ro över med leveransen.
Kocken på Noors slott i Knivsta brukar komma själv och gå runt bland grönsaksraderna och välja. Kaféet i Uppsala får leverans när Elisabeth ska åka in och handla. Näsets Gröna har 20-talet privata kunder, och de får allt packat i en egen grönsakslåda som de abonnerar på och får hämta i Näsets trädgård på lördagar. Elisabeth Secher är ekonom i grunden och fungerar nu som konferenssamordnare och har som sådan jobb året runt. Sven jobbar också som frilansjournalist och har en utbildning som skogstekniker i grunden. Men grönsaksodlandet tar sakta över mer och mer av tiden.
Näsets Gröna finns på nätet, men gör inte reklam för sig någonstans.
– Det behövs inte, vi har precis så många kunder som vi klarar av, säger Elisabeth Secher.
Jämvikten mellan utbud och efterfrågan är nådd. Men det finns en kö på lådbeställningar. Från mitten av juli öppnar Näsets gröna för allmänheten också, en stund mitt på dagen på lördagar.
– Vi märker ett markant ökat intresse för närodlat och får svara på många frågor om mat och ge tips om hur de olika grönsakerna ska tillagas, säger Elisabeth Secher.
– Det här är vårt liv, ett meningsfullt och hälsosamt sådant, fyller hennes man i och blickar ut över Skofjärden där en brunn kärrhök nyss lekte i uppåtvinden.