De jobbar för delaktighet

Föreningen HSO i Knivsta söker nu fler medlemsföreningar och förslag på åtgärder för att skapa full delaktighet för funktionshindrade i samhället.

HSO i Knivsta jobbar för att göra det enklare för funktionshindrade i samhället. I deras arbete ingår allt från att vara remissinstans till att påpeka problem som felaktigt placerade markeringar för synskadade.

HSO i Knivsta jobbar för att göra det enklare för funktionshindrade i samhället. I deras arbete ingår allt från att vara remissinstans till att påpeka problem som felaktigt placerade markeringar för synskadade.

Foto: Jens Flyckt

Knivsta2017-10-09 08:00

HSO i Knivsta är ett politiskt och religiöst obundet samarbetsorgan med för närvarande tretton medlemsföreningar i Knivsta och Uppsala. Genom förebyggande arbete och att påpeka brister jobbar de för att göra det lättare för funktionshindrade i samhället.

– Vi vill få in fler synpunkter och förslag som vi kan framföra till kommunen. Vanligtvis är det medlemsföreningarna som kontaktar oss. Men även enskilda personer är välkomna att höra av sig och man behöver inte vara funktionshindrad för att lämna synpunkter, säger Christer Löfgren som är ordförande i HSO Knivsta.

HSO Knivsta är en remissinstans för kommunen. De jobbar inom flera områden. Bland annat finns en tillgänglighetsgrupp som har direktkontakt med kommunen.

Föreningen handhar en kravlista på åtgärder i kommunen och som betas av i samband med olika möten med kommunen.

Eva Arvidsson, som är ledamot, säger att vissa krav är enklare att lösa än andra.

– En avfasning av en trottoarkant är lättare att få åtgärdat än ett förslag på nya boenden, säger hon.

HSO Knivsta är i det stora hela nöjda med samarbetet med kommunen.

– Vi är en gratis resurs för kommunen i och med att vi påpekar problem som kommunen enligt lag måste åtgärda. Full delaktighet kommer vi nog aldrig att få. Men det är mycket som kan göras bättre, säger Christer Löfgren.

Grunden för deras arbete är Knivsta kommuns policy för full delaktighet som antogs av Knivsta kommunfullmäktige i mars 2013. Sedan 2009 har kommunen haft en "plan för full delaktighet" som är grundad på FN:s standardregler som ska försäkra att personer med olika funktionshinder får full delaktighet och jämlikhet.

Men trots ambitionerna blir det ändå fel ibland.

– Reglerna är väldigt självklara men ibland blir det ändå fel, säger Christer Löfgren.

Kan ni ge något exempel?

– Ett exempel är korsningen Apoteksvägen och Forsbyvägen där det skedde grävningsarbeten tidigare i år. Inför Knivsta marknad hade kommunen bråttom att få allt klart och synmarkeringarna placerades fel. Hade en synskadad följt markeringarna så hade han eller hon gått rakt ut i vägen i stället för på övergångsställena. Men det åtgärdade kommunen snabbt, säger Christer Löfgren.

De åtgärder som HSO jobbar för gynnar inte enbart funktionshindrade.

– Man glömmer ofta att åtgärder som görs för funktionshindrade gynnar alla i samhället, säger Eva Arvidsson.

HSO...

står för Handikappföreningarnas samarbetsorgan.

HSO Knivstas huvudsyfte är att påverka kommunen, näringslivet och andra berörda för att få full delaktighet för alla. De ingår i kommunens Rådet för funktionshindersfrågor som leds av kommunalråden Klas Bergström (M) och Peter Evensson (S).

HSO Knivsta är även remissinstans för Knivsta kommun. De har även ett nära samarbete med kommunens bygg- och miljöenhet.

www.hso.se/lan/Uppsala/Kommun/Knivsta/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!