De fixar snön på taken
Den gångna vintern har inneburit mycket arbete för Knivsta kommuns personal som röjer snö från taken. Stefan Liljebris, vd för Knivstabostäder och Knivstafastigheter, säger att kostnaderna för arbetsinsatserna kommer bli kännbara.
Platta tak är problem
Snöns tyngd och konsistens kan variera kraftigt beroende på till exempel temperatur. Enligt personer inom branschen, som tidningen talat med, kan en kvadratmeter snö med ett djup på 40 centimeter väga 200 kilo. Över 150 kilo kan innebära problem och därför måste taken röjas.
Det är de stora platta taken med låg eller obefintlig avrinning som är mest sårbara för tung snö. Bland de fastigheter som krävt många återbesök från snöskottarna kan Servicehuset nämnas.
Ägaren ansvarar för istapparna
För fastigheter med sluttande tak är i stället risken att någon förbipasserande får rasande snö eller is över sig. Det är fastighetsägarens ansvar att förhindra att sådana olyckor sker.
Några personskador på grund av till exempel istappar i Knivsta är inte känt.
Har snön orsakat några materiella skador?
- Inga tak har rasat, men vi har fått samtal från hyresgäster som tyckt att sett otäckt ut med istappar. Då har vi åtgärdat det och när vi inte hunnit det så har vi spärrat av området tills vidare, säger Stefan Liljebris.
En fara med att ha folk på taken är att takbeläggningar, som ofta består av tjärpapp, kan ta skada av snöskyfflar och skor, men det visar sig först när snön börjar smälta.
- Därför kan det komma takläckage som en följd av snön. Omfattningng lär vi få veta de närmaste veckorna när det börjar tina, säger Stefan Liljebris.
Tar ner överhäng
Vid Emil Sjögrens väg jobbar Joakim Hjorth och Sven Larsson från Knivstabostäder med att ta ner så kallade överhäng med snö, som uppstår när snön smälter och kryper ut över takkanten.
Även Markus Forsström, som är timanställd, är med.
Till sin hjälp har de en närmare 30 meter hög skylift som kommunen hyrt i omgångar. Efter några knapptryckningar och en kort och svajande färd är Joakim Hjort uppe vid taken på Emil Sjögrens väg med vida utsikt. Från korgen tar han snabbt bort snön.
- Jag vill påpeka att vi jobbar i ett team. Vi har alltid någon på marken som kan varna förbipasseranden för fallande snö, säger Joakim Hjorth och skrapar bort snön från plåttaket.
När tidningen är på plats har det mesta av snö och is som tillfälligt riskerar att ramla ner tagits bort. Det är strålande väder och bortom husen hörs en bofink.
- Men när vi började röja var vissa istappar närmare en halvmeter långa, säger Sven Larsson.
JENS FLYCKT
jens.flyckt@sigtunabygde.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!