De bygger egen samhällsservice på landet

”Får vi ingen välfärd och service så måste vi ordna det själva.” Så tänker en grupp landsbygdsbor som genom ideellt arbete har skapat en egen knutpunkt för välfärd - en välfärdsnod.

Anders Hedlöf ordförande i Långhundra fastighetsbolag visade runt och berättade om hur de gjort för att få ut en butik och annan service som tidigare saknades på landsbygden. På bilden även Per Ander från företaget Dela Mera. Företaget håller på att ta fram en app åt de boende i Husby-Långhundra.

Anders Hedlöf ordförande i Långhundra fastighetsbolag visade runt och berättade om hur de gjort för att få ut en butik och annan service som tidigare saknades på landsbygden. På bilden även Per Ander från företaget Dela Mera. Företaget håller på att ta fram en app åt de boende i Husby-Långhundra.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2022-09-10 17:10

De boende i Husby-Långhundra har alltid varit extra driftiga, kanske för att de bor lite mitt emellan två län. Fram till 1971 tillhörde bygden Stockholms län och centralorten var Rimbo. Sedan dess är det Knivsta kommun och Uppsala län som gäller.

– Ja, vi har ofta fått klara oss själva och det var när Långhundra lanthandel lades ner som många kände att vi behövde göra något, berättar Anders Hedlöf, ordförande för Långhundra fastighetsbolag.

2013 gjorde de en lokalekonomisk analys med hjälp av EU-pengar. Den visade bland annat att de boende i området handlar mat för 23 miljoner kronor per år. Då föddes idén om att skapa en handelsplats vid den stora rondellen på väg 77.

I dag finns här en självbetjäningsbutik med livsmedel, ett par bensinpumpar och en pendlarparkering till bussar som passerar platsen.

– Butiken går väldigt bra. Folk som bor här är lojala för att de vill ha kvar butiken, säger Anders Hedlöf och visar runt i den lilla butiken.

Till en början satsade Långhundraborna egna pengar i projektet. I dag är det i stället Långhundra fastighetsbolag som sköter finanserna.

– Nu går vi runt ekonomiskt, men vi gör inte det här för att bli rika, utan för att stötta bygden och göra det mer intressant att flytta hit. De företag som driver butiken och bensinpumparna får inkomsterna. Vi tar arrende för att de står på marken, förklarar Anders Hedlöf upplägget.

Utöver privata aktörer samarbetar bolaget även med ideella föreningar, med regionen och med Knivsta kommun.

Näst i tur står att förverkliga idéer om paketutlämning, bygga laddstolpar och att få hit en food truck.

Och nästa riktigt stora projekt är att i samarbete med hembygdsföreningen bygga ett generationsboende för äldre och yngre. I byggnaden planeras en matsal som även skulle kunna användas som kafé och mötesplats i bygden.

Men ett stort problem är påverkansområdena från flyget på Arlanda. Områdena har utökats i Husby-Långhundra, bland annat runt Åby vägskäl där därför i dagsläget råder byggförbud för bostäder.

Det här är något som retar upp bland andra Boo Östberg (C), boende i Husby Långhundra samt riksdagsledamot Catarina Deremar (C) som också var på plats vid visningen av den nya välfärdsnoden.

– Självklart är flyget av nationellt intresse, men även möjligheterna att utveckla boende och välfärd på landsbygden är av stort samhällsintresse. Särskilt när det gäller en bogemenskap vars syfte är att möjliggör generationsboende i en hel bygd, säger Boo Östberg.

– Ja, det är bedrövligt. Det handlar ändå om människor som bott här i hela sina liv, och plötsligt kan de inte bo kvar, säger Anders Hedlöf, som trots motgången inte gett upp planerna på bostäder.

Eftersom andra bogemenskaper i Sverige har visat att behovet av hemtjänst för äldre senareläggs med i snitt sju år så har hembygdsföreningen nu även fått region Uppsala och Knivsta kommun att intressera sig för projektet. Planerna handlar om att skapa en närvårdsmottagning i samma byggnad som bostäderna och kaféet. Mottagningen skulle kunna innehålla hemtjänst, distriktsköterska, och ”digitalt vårdrum”.

– Jag tror att sådana här nya tankesätt som välfärdsnoden i Långhundra visar prov på, kan ha stor betydelse i framtiden och bli lösningen på framtidens välfärdsutmaningar. År 2035 kommer det att saknas 200 000 medarbetare i offentlig sektor, säger Boo Östberg.

Arlanda ett "orosmoment"

Långhundra fastighetsbolag prisades för att bolaget är en nyckelaktör som starkt bidrar i utvecklingen runt Åby vägskäl.

Här har man möjliggjort för kommersiell service på landsbygden i form av en livsmedelsbutik och en tankstation.

Kommande planer handlar om bostäder för äldre och yngre, laddplatser, kafé, boxar för utlämning av paket med mera.

Men ett stort orosmoment för de inblandade är riksintresset Arlanda vars nya påverkansområde gör det förbjudet att i dagsläget bygga fler bostäder här.

Karta: Långhundra välfärdsnod/ Åby vägskäl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!