– Vi har haft ett väldigt lågt antal anmälda till klubben detta år. Ekonomin går helt enkelt inte ihop. Flera dagar i veckan var det mer personal än barn på plats, säger Catrine Wermelin, fritidschef på Knivsta kommun.
Guldgruvan i Knivsta har samlat barn från Högåsskolan, Segerstaskolan, Ängbyskolan och Margaretaskolan. Men till hösten läggs fritidsklubben ner, något som föräldrar i kommunen har reagerat starkt på.
Catrine Wermelin berättar att Kultur och fritid i flera år haft i uppdrag av utbildningskontoret att driva Guldgruvan, en lösning som varit ekonomiskt effektiv eftersom personal kunnat arbeta med både fritidsklubben och annan ungdomsverksamhet.
Men inför hösten 2020 beslutade man att separera på ungdomsverksamheten och fritidsklubben, vilket gjort det ekonomiskt svårt för verksamheten. Eftersom kommunen enbart anställer på heltid har det varit utmanande att hitta en lösning med heltidsanställda för en verksamhet som normalt sett pågår ett par timmar per dag.
– Det var svårt för personalen att arbeta med två olika åldersgrupper och vi hade hinder med schemaläggningen. Det var ett måste att separera på verksamheterna, det blev en arbetsmiljöfråga.
Fritidsklubben har enligt henne haft för få barn anmälda sedan flera år tillbaka.
– Vi behöver ha mellan 130 och 140 elever för att fritidsklubben ska gå runt. Både i år och året innan har det varit för få som gått till klubben.
Till hösten 2021 kommer fritidsverksamhet istället att bedrivas av Högåsskolan och Segerstaskolan. Margaretaskolan och Ängbyskolan kommer ha alternativet att ansluta till deras fritidsklubbar.
När togs beslutet att stänga Guldgruvan?
– Runt slutet av maj. Vi har in i det sista försökt hitta en lösning men efter en riskbedömning konstaterade vi att Guldgruvan gick för hårt minus. Det är utbildningskontorets ekonomi som är i fokus och risken blir då att hela deras verksamhet påverkas.
Har ni nog med tid för att skapa nya fritidsverksamheter, som håller kvalitet?
– Det är såklart den största utmaningen, att etablera en verksamhet redan inför höstterminen. Det kommer ta tid och vara utmanande. Personligen tror jag inte att lokal- och personalfrågor kommer vara den stora utmaningen. Det svåra kommer vara för barnen att skapa nya relationer. Jag tror att skolorna kommer kunna göra det jättebra men det blir en utmaning.