För tio år sedan var han 1Q på Gästrike-Hälsinge nation, och skapade då själv historia genom att till den 17 maj hissa den svensk-norska unionsflaggan på nationens tak. Det var första gången på 100 år som den norsk-svenska fanan vajade. Flaggan som är från mitten av 1800-talet skaffades av Thor Övredlids farfar.
– Jag har fortfarande kvar den, och på nationaldagen ska jag hissa den här hemma i Vassunda. Det kommer min norska mamma Herdis som är 90 år att tycka om. Eftersom jag är pappaledig ska jag inte åka till Stockholm och gå i 17 maj-tåget i år. men vi ska kolla NRK:s direktsändningar från firandet i Oslo.
Varför är ni norrmän så bra på att fira er nationalitet? Och varför är vi svenskar så dåliga?
– Men du, det här har jättemycket att göra med närtid, säger Thor Övrelid och låter nästan beklagande innan han redgör för de historiska förutsättningar: att Norge var danskt från Medeltiden ända fram till 1814, och att landet sedan blev svenskt fram till unionsupplösningen 1905.
– Och sen kom ju tyskarna. Människor minns fortfarande ockupationen och förtrycket, och för tankarna vidare. Den tyska ockupationen finns kvar i folksjälen. Det ligger en nationell stolthet i att vinna tillbaka sitt land efter hundratals år av förtryck, säger Thor Övrelid, vars teori om det håglösa svenska nationaldagsfirandet bygger på två faktorer: att Sverige förskonats från krig i 200 år och att den socialdemokratiska statsbyggnadsapparaten tagit över flaggviftandet i samband med 1 maj-firandet.
– Det är ju rätt få svenskar som ens vet varför nationaldagen firas. Men det har blivit bättre sedan jag var grabb. 6 juni har blivit helgdag, och jag tror satsningar på medborgarskapsceremonier är viktiga.
Omkring 600 personer i Uppsala kommun har norskt medborgarskap. En hel del av dem åker till Stockholm. för att fira nationaldagen.