Då kan södra Lunsen bli ett naturreservat

Södra Lunsen är populärt för vandring, orientering och naturupplevelser. Nu kan skogsområdet bli ett naturreservat.
"Det betraktar vi som högt sannolikt."

En del av området Södra Lunsen väntas bli naturreservat senare i år.

En del av området Södra Lunsen väntas bli naturreservat senare i år.

Foto: Länsstyrelsen Uppsala

Knivsta2020-09-19 11:00

Skogsområdet Lunsen är ett populärt utflyktsmål för dem som älskar natur och friluftsliv. Sedan 2003 har Norra Lunsen varit ett naturreservat, nu är det dags för de södra delarna att följa i samma spår.

– Hela Lunsenområdet är ett gammalt skogsområde som har fått stå orört från intensivt skogsarbete sedan en lång tid tillbaka. Det är värt att skydda skogen, säger Johan Lilja, handläggare för områdesskydd på Länsstyrelsen Uppsala.

Det är inte hela området som i folkmun kallas för Södra Lunsen som planeras ingå i naturreservatet, utan en del på 110 hektar. Länsstyrelsen har skickat ut ärendet på remiss och man räknar med att kunna fatta beslut i slutet på året. Stora delar av Södra Lunsen ägs av staten, men det pågår förhandlingar rörande de sydvästra delarna av skogen som ägs av privatpersoner.

– Än så länge får vi betrakta den sydvästra delen som preliminär, säger Lilja.

Om privatpersonernas mark blir en del av naturreservatet kommer de fortsätta att äga marken, men den får då inte längre brukas.

– Vi förhandlar om intrångsersättning. Det är möjligt att den marken kommer med i beslutet om naturreservat, annars hoppas vi att skogen där även fortsättningsvis får utvecklas i sin egen takt.

Anledningen till att Norra Lunsen blev ett naturreservat innan Södra Lunsen är att områdena ligger i olika kommuner: Norra i Uppsala och södra i Knivsta. Men i Lunsen märks inte kommungränsen av.

– Det är ett ganska sammanhängande område, naturmässigt återkommer samma natur.

undefined
I Södra Lunsen har 14 rödlistade arter hittats, förhhoppningen är att ett naturreservat ska agera som skydd för dessa. Arkivbild.

Syftet med naturreservatet är att bevara biologisk mångfald, vårda värdefulla naturområden och tillgodose behov av områden för friluftsliv. Om, eller när, södra Lunsen blir ett naturreservat kommer den största skillnaden vara att allmänheten kan vara säker på att skogen bevaras.

– Det finns en del rödlistade arter, vedlevande insekter och svampar framför allt, som är känsliga för intensivt skogsbruk. De får en fristad och kan bevaras för framtida generationer.

Friluftslivet kommer inte att begränsas utan de som vill kan fortsätta tälta, grilla och vandra längs Upplandsleden som går genom området. Länsstyrelsen planerar även att bygga nya stigar, sätta upp vindskydd och eldplatser.

– Även om tältning och eldning kan ha viss påverkan på naturen så finns det så höga friluftsvärden att vi inte vill reglera det, man ska kunna känna sig fri, säger Johan Lilja.

Karta: Lunsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!