Fyra doser av vaccinet mot covid-19 har getts till anhöriga till chefer och medarbetare på Vilhelms gård i Knivsta. Det var 5 januari som boende och medarbetare vaccinerades på boendet. När vaccineringen var klar fanns det fyra överblivna doser.
– Ansvarig läkare som var på plats sa att enligt riktlinjerna får inget vaccin gå till spillo och kasseras. I samråd beslutade vi att ringa in personer som skulle kunna få de överblivna doserna och då blev det närstående till mig och andra medarbetare som kunde komma med kort varsel. Ett beslut som togs där och då, jag kan bara beklaga om någon upplevt sig som förfördelad, säger Nicklas Ahlgren, verksamhetschef på Vilhelms gård.
Enligt Robert Sarkadi Kristiansson, chefsläkare för nära vård och hälsa vid Region Uppsala, finns det en tydlig prioriteringsordning för överblivna doser. Först och främst ska de ges till personer i fas ett, alltså personer som bor på särskilt boende eller personer som har hemtjänst och hemsjukvård samt personal. Om man inte får tag i någon av dessa ska man försöka hitta personal inom sjukvården. Men han menar att det viktigaste är att inget vaccin går till spillo.
– Man ska ge vaccinet till en frisk 20-åring hellre än att slänga det. Jag kan inte uttala mig om hur enskilda vårdgivare väljer att fördela sina vaccin, men min åsikt är att man ska fördela doserna efter de prioriteringsordningar vi har. Det handlar om ett grundförtroende, säger Sarkadi Kristiansson.
Ansvariga för vaccineringen på äldreboendet är Praktikertjänst Knivsta Läkargrupp. Monika Leissner, distriktsläkare och verksamhetschef vid vårdcentralen, berättar att hennes uppmaning till äldreboendet var hitta någon som kunde komma in med kort varsel.
– Det är inte på det viset att någon har medvetet planerat för det här och tagit in extradoser för att vaccinera anhöriga. Det här har skett när man har sett att enstaka doser har blivit över. Ingen dos får kastas, säger hon.
Av de anhöriga som fick vaccinet var en person över 70 år, en anställd inom hemtjänsten, en undersköterska och en person som har ett serviceyrke. Nicklas Ahlgren kan förstå att agerandet kan ses som favorisering.
– Jag har full förståelse för det och jag kan bara beklaga. Det är inte meningen att någon ska gå före i kön, säger han.