Carlbom vill ha Millesstaty

Terry Carlbom, ordförande i Knivsta kommunfullmäktige, vill att kommunstyrelsen i Knivsta köper in en staty av den världsberömda konstnären Carl Milles, som föddes och växte upp i Lagga.

Foto: FLT-PICA

Knivsta2007-03-30 17:55
- Det är viktigt att politikerna i kommunstyrelsen, som har hand om kulturfrågorna, tänker till kring Knivstas stadsbild och vad vi ska lämna över till nästa generation, säger Terry Carlbom och tillägger att ett köp av "Astronomen" bara kan komma i fråga om alla i kommunstyrelsen tycker att det är en bra idé.
Konstverket, som visades upp på världsutställningen i New York 1939, väntas i maj bjudas ut till försäljning.
Terry Carlbom anser att Knivsta kommun skulle få en fin balans med en staty av Milles på en framträdande plats.
- "Astronomen" står för framtid medan Mora stenar, som finns i kommunvapnet, representerar vår hembygds grund, säger Terry Carlbom.

Kommunalråden Lars Berglöf (s) och Göran Nilsson (m) ställer sig försiktigt positiva till att kommunen lyfter fram en kulturpersonlighet som Carl Milles.
- Kommunen expanderar och det byggs nya torg och kanske ett nytt kommunhus. När det gäller utsmyckningen av nya offentliga rum kommer Carl Milles absolut i fråga, säger Göran Nilsson.
Göran Nilsson betonar att ett eventuellt inköp av en skulptur kräver en god förankring, men han är osäker om det hinner ske före auktionsdagen i maj.
- Det är ju inte så att jag som kommunalråd bara kan åka på en auktion och komma därifrån med en skulptur under armen och säga: 'Titta vad jag har köpt', säger Göran Nilsson.




Fakta/Carl Milles
Carl Milles föddes 1875 i Lagga socken. Kring sekelskiftet vistades han sju år i Paris, varefter han utvecklade ett "kärvt, stiliserat och verkningsfullt formspråk". Till hans mer kända verk, som finns att beskåda i Sverige, hör Sten Sture (ovanför Studenternas IP i Uppsala), Gustav Vasa på Nordiska museet i Stockholm, Poseidon i Göteborg samt Europa och tjuren i Halmstad. Milles skapade även Uppsalakören Orphei Drängars nya emblem till körens hundraårsjubileum 1953. Två år senare dog Milles i sitt hem Millesgården på Lidingö. Här kan i dag allmänheten ta del av hans konst.
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!