Bytte till Bryssel

Familjen Årvik från Knivsta har bytt Uppland mot Bryssel i ett par år. Det är ett beslut som de inte ångrat.

I Knivsta. Carin, Oscar och Viktor Årvik åkte hem lite före Magnus för att barnen skulle hinna med att hälsa på i sin Knivstaskola före påsk.

I Knivsta. Carin, Oscar och Viktor Årvik åkte hem lite före Magnus för att barnen skulle hinna med att hälsa på i sin Knivstaskola före påsk.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2016-04-18 10:58

Nyligen var familjen hemma i Knivsta för att fira påsk. Här fick de många frågor om hur det är att bo, arbeta och gå i skola utomlands.

Sönerna Viktor, 11, och Oscar, 7, går exempelvis i en skola där mat- och musiksalarna är inrymda i ett slott som för tankarna till Harry Potters skola.

– Men det ser inte alls ut som inne i Hogwarts, försäkrar Viktor och Oscar Årvik.

De tycker att det är ett hårdare tempo i den nya skolan, Scandinavian School of Brussels, än hemma i Thunman- och Högåsskolan i Knivsta. Samtidigt är det små klasser och de lär sig mycket.

– Vi måste prata engelska på vissa lektioner, men på rasterna kan vi prata svenska när vi vill, säger Oscar Årvik.

Viktor berättar att han får betydligt fler läxor än i Sverige.

– Vi har 5–7 läxor i veckan. Det är lite jobbigt, men jag tycker om skolan, säger Viktor Årvik.

Varje onsdag går alla halvdag i många skolor, resten av dagen är till för fritidsaktiviteter, främst i den egna skolan. Bröderna Årvik går på taekwando och fotboll.

– Men fotbollsträningarna är i grannbyn Rhode Saint Genese. Tränaren är ganska sträng och skriker mycket mer än svenska tränare, men jag förstår inte allt han säger på franska så jag tycker inte att det är så farligt, säger Viktor.

Familjen valde att flytta till Bryssel eftersom Magnus Årvik fick jobb som it-ansvarig för EU:s civila missioner runt om i världen.

Trots terrorattentaten som nyligen var i Bryssel så tvekar familjen inte att åka tillbaka.

– Vi bor utanför Bryssel i en lugn ort som heter Waterloo och barnens skola ligger här så vi kommer att bo kvar åtminstone kontraktstiden ut, kanske längre, säger Carin och Magnus Årvik.

Innan de bestämde sig för att flytta försökte de ta reda på så mycket som möjligt om hur det är att bo med barn i Bryssel. Så här i efterhand ångrar de inte att de tog chansen.

– Hade barnen inte trivts hade vi flyttat tillbaka igen. Nu gick det bra och vi kan rekommendera alla som funderar på att ta några år utomlands att prova, säger Carin Årvik.

Hon säger att de genom flytten slipper en massa måsten och stress. Helgerna ägnar de i stället åt utflykter i det nya landet.

– Det känns som om vi fått mycket mer tid och att familjen kommer samman mer i Bryssel, säger Carin Årvik som har arbetat på distans för Trygg-Hansa från Bryssel, men som nu ska ägna tiden åt att plugga franska i stället.

En av nackdelarna är att det på grund av säkerhetsläget genomförs så kallade lockdowns av exempelvis stadens kollektivtrafik och flygtrafik. En annan nackdel är att de inte kan träffa släkt och vänner så ofta.

– Samtidigt finns det andra ganska starka nätverk här. Det är en internationell miljö i Waterloo med många skolor. Och Svenska kyrkan i Bryssel har många bra arrangemang som många deltar i, säger Magnus Årvik.

Carin Årvik säger att en fördel med att prova på att bo utomlands är att man får ett annat perspektiv på livet hemma.

– Man upptäcker att allt inte är fantastiskt i Sverige, men man upptäcker också att det finns mycket som är bra både hemma och i Bryssel, säger Carin Årvik, som nu är tillbaka med familjen i ett vårlikt Bryssel igen, där många vårblommor hade slagit ut redan före påsk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om