Byggare: Kommunen motarbetar oss

Markägare och exploatörer upplever att Knivsta kommuns planavdelning sätter käppar i hjulet.

Emma Lundbergh påpekar att kommunen i och med fyrspårsavtalet med staten har lovat att bygga i stationsnära lägen och då prioriteras dessa planer tills det finns en avloppslösning.

Emma Lundbergh påpekar att kommunen i och med fyrspårsavtalet med staten har lovat att bygga i stationsnära lägen och då prioriteras dessa planer tills det finns en avloppslösning.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-11-23 12:00

Flera lokala exploatörer säger till tidningen att de känner sig motarbetade av kommunens planavdelning.

– En del har väntat 10–15 år på planbesked. Andra har fått besked att kommunen ska starta detaljplaneläggningen men sedan händer inget. Det är ett jätteproblem. Det hindrar företag från att komma hit. Kommunen går miste om arbetstillfällen, säger en av dem.

– Jag vet att en del är frustrerade och tycker att vi inte drar igång deras planer, säger Emma Lundbergh, samhällsbyggnadschef på Knivsta kommun. 

Hon förklarar att det finns tre begränsningar. En är avloppsreningsverket som ser ut att nå sin maxkapacitet kring år 2024. Kommunen har ännu inte fått klarsignal från Käppalaförbundet om att få ansluta till Käppalaverket.

– Vi kan inte starta så många ytterligare detaljplaner när vi nästintill sitter i skiten beträffande avloppet, säger Emma Lundbergh.

En annan förklaring är svårigheten att rekrytera planhandläggare. 

– Vi har inte kapacitet nu att göra mer, oavsett om byggherrarna gör egna byggherreplaner eller om vi gör dem själva, säger Emma Lundbergh.

En tredje begränsning är att Knivstas befolkning vuxit med 3–5 procent varje år de senaste åren. De som flyttar in betalar inte skatt i kommunen förrän året efter. Samtidigt behöver de förskoleplatser, skolor och annan samhällsservice omgående.

– Vi bygger otroligt mycket. Att öka ännu mer...nej, det kostar som kommun att växa. Vi måste växa så att hela Knivsta orkar med, inte bara vad marknaden kan hantera, säger Emma Lundbergh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!