– Samvaro är lika viktigt som aktiviteterna, bio, boule, bingo och mycket annat som vi har här i Blå Wingen, berättar Ingemar Hansson, kassör och föreståndare i föreningen.
Han och familjen byggde hus och flyttade till Husby-Långhundra 1974, innan orten blev riksintresseområde för Arlanda och flyget. Nu får man inte längre bygga nytt i en stor del av Husby-Långhundra.
För Blå Wingen och Husby-Långhundra är det inte den kommunala översiktsplanen som begränsar ortens utveckling. Det är riksintresseområdet för Arlanda.
– Men inom ett område med 2,5 mils radie bor mer än 25 000 personer, och riksväg 77 går här. Utpendlingen är stor till närområdet med buss eller bil, och skola finns. Vi hälsar många fler från bygden och utsocknes till våra arrangemang i Blå Wingen, säger Ingemar Hansson.
Drygt 20 kilometer västerut nära gränsen till Sigtuna kommun ligger Vassunda bygdegård.
– Vi är knappt tusen personer bosatta i Vassunda. Det vore bra om bygdegården blev en naturlig mötesplats för traktens folk igen, men egna arrangemang kräver eldsjälar, folk har inte tid. Vi har tisdagsträffar med hantverk, en årlig loppis och tomtefest varje trettondag. Ett knattedisco var väldigt populärt, och uthyrningar förstås, säger Ulf Svensson, ledamot i styrelsen.
En cykelväg till Knivsta är på gång, och ett önskemål har länge varit också en cykelväg in till Flottsund och Uppsala.
– Det man kan önska är bättre allmänna kommunikationer till Knivsta. För att ta sig sju kilometer från Knivsta till bygdegården krävs bussbyte, säger Ulf Svensson.
Östuna nio kilometer väster om Husby-Långhundra har bara knappt 700 invånare trots att det byggts i såväl Dalabacken som Spakbacken. Liksom Vassunda saknar Östuna skola och butik, och de egna arrangemangen i bygdegården har nästan upphört. Östunaflickornas gymnastik två gånger i veckan är den enda återkommande bokningen.
– Med ojämna mellanrum är det pubkvällar och naturligtvis hyrs gården ut till fester och företag, berättar Sune Lindell, vaktmästare, styrelseledamot och ansvarig för uthyrningar.
Sex kilometer nordväst om Östuna ligger Laggagården. Det är till f-6-skolan i Lagga som barnen från Östuna åker, och i Laggagården har skolan sin matbespisning. Så har det varit sedan 1959 då Lars-Olof Danielsson, sedan årtionden engagerad i bygdegården, gick i andra klass:
– Knivsta är en förort till Lagga, sr han med det självförtroende som en infödd har i en bygd bebodd och brukad sedan århundranden har, och där Mora stenar är belägna.
Med kommunen som stadig hyresgäst har Laggagården ekonomin säkrad, och Laggas kyrkokörer över i gården, men uthyrningar är likafullt viktiga.
För Laggaborna är Uppsala centralort, inte Knivsta, och Lars-Olof Danielsson påminner om att landsbygden röstade emot att Knivsta skulle bli en egen kommun, det var centralorten som röstade för.
– 2013 fanns ett detaljplaneförslag som innebar att 30 hus skulle byggas på jordbruksmark här. Det blev inget med den planen. Lagga ska växa försiktigt med enstaka hus, fem-tio om året, på marginalmarker, inte på åkermark, anser Lars-Olof Danielsson.
När han fått tänka efter säger han att det Knivsta kommun skulle kunna göra för Lagga är en cykelväg till tätorten, och pendlarparkeringar vid busshållplatser.