På tisdagen berättade UNT att fackförbundet Kommunal inlett en rättstvist mot Mohlins bussar som från och med i år kör UL:s skolbussar och andra linjer i länet. Orsaken är att företaget i våras avslutade provanställningarna för två chaufförer, som även var skyddsombud, vid bussdepån i Knivsta.
Facket hävdar att uppsägningarna är ett brott mot föreningsrätten och menar att arbetsgivaren i detta fall förhindrat fackligt arbete. Mohlins bussar anser att uppsägningarna av förarna inte har att göra med deras fackliga engagemang eller den kritik som de i egenskap av skyddsombud framfört mot arbetsmiljön, utan att de misskött sitt arbete.
– Det här har ingenting med föreningsrätten att göra. Förarna har gjort sig skyldiga till ganska grova förseelser och brott mot anställningsavtalet, säger Peter Mårtensson, Mohlins bussars områdeschef i Uppland.
Han går inte in på hur förarna ska ha misskött arbetet, men tycker att det hela tagit en märklig vändning.
– Vi hade överläggningar med Kommunal direkt när det här inträffade och då hade man möjlighet att föra fram synpunkter på uppsägningarna och att en förare stängts av från arbetet, men det gjorde man inte.
Enligt uppgifter till UNT delar inte facket den bilden, utan menar att kritik mot uppsägningarna framfördes tidigt. Dessutom anser Kommunal att busschaufförerna skött arbetet minst lika bra som sina kollegor. Förarna har själva hela tiden hävdat att de fick sparken på grund av den skarpa kritik som de i egenskap av skyddsombud riktat mot – i deras tycke – bristfällig arbetsledning samt dålig arbetsmiljö vid Knivstadepån.
Peter Mårtensson har tidigare tillbakavisat kritiken. Han motsätter sig också fackets åsikt att förarna skött sitt arbete minst lika bra som sina kollegor.
– Det är en märklig åsikt att påstå att samtliga förare skulle bryta mot anställningsavtalet. Det är inte vår uppfattning. Huvuddelen av medarbetarna sköter sitt jobb på ett bra sätt.
Efter att en lokal förhandling slutat i oenighet väntar i höst centrala förhandlingar mellan Kommunal och Mohlins bussar, enligt uppgifter till UNT. Om parterna inte kommer överens kan facket driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen.
När det gäller arbetsmiljöproblemen menar bussföretaget att de är tillfälligt lösta eftersom två byggbaracker satts upp i stället för det utdömda personalutrymmet, en barack i januari och den andra i mars. Lösningen godkändes dock inte av de tidigare skyddsombuden, vilket Mårtensson tycker är konstigt.
– Arbetsmiljömässigt är det inget fel på de här lokalerna, även om vi inte planerar att ha personalbodar som lösning. Som bussförare sitter du huvuddelen av tiden i en modern buss med AC och både värme och kyla i stolen. Så det är en väldigt bra arbetsmiljö.
Angående löftet om att bygga en helt ny bussdepå säger busschefen att man kommit längre i planeringen.
– Vi är i inledningsfasen av en byggnation, troligen så blir det en nyare ersättningshall och en del av den gamla depån kommer att rivas. Men det är inte helt hundra klart.
Finns det en prognos när det kan bli färdigt?
– Det är nog i alla fall ett år bort.
Betyder det att busschaufförerna i Knivsta kan få nya personalutrymmen från hösten 2022?
– Ja, det är väl vad vi tror. Men ingenting är spikat än och jag kan inte säga tiden exakt, men någonstans då borde vi ha en modernare hall på plats.