Brottsofferjouren i skolorna

Brottsofferjouren Uppsala Knivsta vill nå fler unga. Därför genomförs under våren en in­formationskampanj som vänder sig till elever i årskurs 8.

Paula och Aksana från Brottsofferjouren Uppsala Knivsta  håller föredrag för elever från Thunmanskolan. Aksana och Paula från Brottsofferjouren Uppsala Knivsta  håller föredrag för elever från Thunmanskolan.  Madeleine Hurtig, Julia Eriksson och Josefin Eklund (mitten) tyckte att de lärde sig mycket nytt och nyttigt.

Paula och Aksana från Brottsofferjouren Uppsala Knivsta håller föredrag för elever från Thunmanskolan. Aksana och Paula från Brottsofferjouren Uppsala Knivsta håller föredrag för elever från Thunmanskolan. Madeleine Hurtig, Julia Eriksson och Josefin Eklund (mitten) tyckte att de lärde sig mycket nytt och nyttigt.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2007-03-01 14:41
Var kan jag vända mig om jag utsatts för ett brott? Brottsofferjouren är en instans, men den möjligheten måste fler få kännedom om, anser den lokala brottsofferjouren i Uppsala.
Efter händelsen i Sävja i januari där ett tjugotal unga kvinnor misshandlades och ofredades av en 19-årig man, hörde bara en av sig till Brottsofferjouren i Uppsala Knivsta. Något som kan tolkas som att verksamheten inte är känd för flertalet.
- Och hon ringde på eget initiativ. Det naturliga hade varit att polisen hade upplyst mer om att vi finns och att fler hört av sig, säger Aksana, som arbetar ideellt för Brottsofferjouren i Uppsala Knivsta. Enligt föreningens policy, och av säkerhetsskäl, får hon inte uppge sitt efternamn.
- Vi jobbar för dig som brotts­offer, säger Paula, som också är på plats i Kupolen på Thunmanskolan för att informera elever i åttan.

Aksana tar upp en undersökning riktad till elever i årskurs 8 där var femte elev i studien uppgav att de utsatts för ett brott. En tredjedel av dem som ingick i granskningen var osäkra på vad ett brott kan vara.
Tillsammans med eleverna radar Aksana och Paula upp olika brott: misshandel, våldtäkt, olaga hot, övergrepp i rättssak... Eleverna verkar ha koll. Sämre är kunskaperna om den lag som kom förra året, Lagen om förbud mot diskriminering och kränkande behandling av barn och elever.
- Va, kan det vara brottsligt? undrar en kille när kränkningar via sms och e-post diskuteras.

Josefin Eklund tyckte att besöket från Brottsofferjouren var värdefullt:
- Bra att få veta vad som väntar om man begår brott, säger hon och tillägger att skolan inte tagit upp brottsoffers situation i tillräcklig utsträckning.
Kompisen Julia Eriksson håller med. Efter besöket känner hon sig mer säker och vet var hon kan vända sig.
- Polisens anmälningsnummer 114 14 hade jag ingen aning om innan jag kom hit, säger Julia Eriksson.
Upplysningsarbetet syns ha haft effekt.

De 110 brottsofferjourerna i landet hade nästan 30 000 hjälp­sökande 2005. Ungefär 60 procent av dem som tog kontakt var kvinnor och flickor. Den största gruppen som sökte hjälp var vuxna kvinnor som uppgav att de utsatts för misshandel eller olaga hot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!