I dag äger det kommunala bostadsbolaget Knivstabostäder bara 491 lägenheter. Bostadskön är nu cirka sju år lång. I och med det nya beslutet kommer kötiden att förlängas.
Men parallellt med beslutet om att ta bort lägenheter från bostadskön så diskuteras att Knivstabostäder snart ska bygga 150 nya hyreslägenheter i Alsike Nord.
Alliansen ville under det senaste kommunfullmäktigemötet tillåta Knivstabostäder att bilda ett dotterbolag att lägga nybyggnationen i. Men de förlorade omröstningen.
Klas Bergström (M) och Björn-Owe Björk (KD) fanns bland dem som efter mötet var besvikna.
– Genom besluten har Knivstabostäder nu fått direktiv om att lägga över lägenheter till kommunen, men de har inte fått verktyg att bygga så att nuvarande hyresgäster inte riskerar att få oplanerade hyreshöjningar, säger Klas Bergström.
Bakgrunden till det första beslutet (som både alliansen och oppositionen stod bakom) är att kommunen behöver avsätta fler lägenheter till bostadssociala kontrakt. I dag köper kommunen bostadsrätter att använda åt personer med särskilda behov, men behoven beräknas öka mycket kommande år, bland annat eftersom Knivsta ska ta emot fler flyktingar än tidigare. Och att köpa platser på särskilda boenden, än åt dem som behöver det, skulle bli väldigt oekonomiskt för kommunen.
Syftet med det andra förslaget, att lägga Knivstabostäders nybyggnation i ett dotterbolag, förklarade Knivstabostäders ordförande Alf Ahlstedt (M) bland annat så här:
– Det är viktigt att skydda våra gamla hyresgäster från högre hyror ifall det skulle hända något när bolaget bygger nytt. Det blir också svårt att hyresförhandla om nybyggda och äldre hus ligger i samma bolag.
Men bland andra Christer Johansson (V) och Mikael Rye-Danjelsen (Knivsta.nu) var starkt emot förslaget.
Vi är oroliga för att det är ett sätt att underlätta för framtida utförsäljning. Att det skulle vara bättre med dubbla styrelser och dubbla förhandlingar med Hyresgästföreningen, tror vi inte på, säger Christer Johansson (V).
Han tycker att det är bättre att avvakta. Om bättre argument framförs senare är det inte för sent att bilda ett dotterbolag då, anser han.
Björn-Owe Björk (KD) och Klas Bergström (M) var förvånade över att S och V inte ville vara med och skydda befintliga hyresgäster från kraftiga hyreshöjningar. Alf Ahlstedt (M) sa till och med att Knivstabostäders styrelse kan bli tveksam till att producera nya lägenheter om de inte kan göra på det här sättet.
Men Mikael Rye-Danjelsen (Knivsta.nu) anser tvärtom att Knivstabostäder kan få lättare att ta lån med mera om även de nya bostäderna ligger i samma bolag.
– Knivstabostäder behöver inte två bolag. Det skulle exempelvis leda till att det uppstår nya administrativa kostnader, sa han bland annat inför omröstningen och med stöd av SD kunde S, Knivsta.nu, V och MP stoppa förslaget om ett dotterbolag.