Bostadsbrist hinder för flyktingmottagande

För 2008 hade Knivsta kommun en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot 28 flyktingar, men endast sex personer togs emot. På grund av bostadsbrist har Knivsta kommun valt att inte ta emot några flyktingar i år.

Knivsta2014-02-18 15:54
Fem av flyktingarna var ensam­kommande barn. De bor numera i ett speciellt boende i Knivsta. I juni 2006 övergick ansvaret för ensamkommande flyktingbarn från staten till kommunerna. Först hamnar flyktingbarnen i fyra ankomstkommuner, Sigtuna, Mölndal, Malmö och Solna.
Därefter är det tänkt att flyktingbarnen ska slussas vidare till anvisningskommuner som Knivsta.
Enligt Migrationsverket är behovet av kommuner som tar emot ensamkommande flyktigbarn akut. Bara fram till sista april i år har 571 flyktingbarn sökt asyl i Sverige.

Sigtuna tog emot 800 barn
Sigtuna kommuns kommunalråd Anders Johansson (S) anser att systemet inte fungerar och att Sigtuna får ta ett orimligt stort ansvar. Sedan 2006 har Sigtuna tagit emot 800 ensamkommande flyktingbarn, enligt Anders Johansson.
Vid ett möte med migrationsminister Tobias Billström (M) och generaldirektören för Migrationsverket i Märsta den 29 maj, framförde Anders Johansson att staten borde ta över ansvaret för ensamkommande flyktingbarn. Nu är det endast en tredjedel av kommunerna som gör det frivilligt.
- Det har jag sagt på möten i tre år nu eftersom systemet inte fungerar, säger Anders Johansson.
I sommar räknar Sigtuna kommun med en extra stor tillströmning av flyktingbarn som förmodligen blir kvar en längre tid i kommunen.
Vid kommunstyrelsens senaste möte i Knivsta diskuterades frågan. Då klargjordes att kommunen inte har möjlighet att ta emot fler flyktingar på grund av bostadsbrist.
- Den här situationen är jag inte stolt över. Tecknar man ett avtal så ska det följas. Redan 2008 hade vi jätteproblem. Vi har stor brist på sociala boenden. Till Knivstahem är det lång kö och då återstår att köpa bostadsrätter. För övrigt har vi bara egna hem och villor. Vi är därför kritiska till Knivstas bostadsförsörjningsprogram, säger Lars Berglöf (S).

"Tillfällig situation"
Kommunalrådet Göran Nilsson (M) säger att den situation som uppkommit är tillfällig. Bostadsfrågan och överenskommelsen med Migrationsverket är två skilda frågor, menar han. Han säger att en stor del av problemet är att det är så få kommuner som tar emot flyktingar.
- Det vore bäst om alla kommuner tog ansvar. Då skulle inte bördan vara så stor för kommuner som Södertälje och Sigtuna, säger Göran Nilsson.
Jonas Doll arbetar med ensamkommande flyktingbarn vid Migrationsverket. Han tycker att Knivsta tar ansvar.
- Vi hade fram till 2008 en överenskommelse med Knivsta kommun om mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Men av olika skäl tvekar man nu. Vi hoppas på en ny överenskommelse med Knivsta. Jag talade med ansvarig på kommunen bara för någon dag sedan om den här saken, säger Jonas Doll.

Förståelse för bostadsbrist
Jonas Doll skulle helst se att Knivsta utvecklade verksamheten med en större genomströmning. Men samtidigt är Jonas Doll medveten om att kommuner med svår bostadsbrist, som Knivsta, kan ha svårt att lösa den frågan.
På frågan hur Knivsta kommun står sig i förhållande till andra kommuner i Migrationsverkets statistik, svarar han diplomatiskt:
- Utifrån vårt perspektiv är Knivsta en kommun som vi haft en överenskommelse med och som tagit emot ensamkommande flyktingbarn, säger han.
Linda Dackman är ansvarig för hemmet i Knivsta där fem ungdomar bor.
- Vi öppnade i januari, men verksamheten har tagit emot ensamkommande flyktingbarn i ett år. Huset köptes in men renoveringen har dragit ut på tiden. Vi har inte tillgång till hela huset ännu, säger hon.
Enligt Linda Backman har de flesta av flyktingbarnen i Knivsta fått uppe­hållstillstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om