''Borde hänt mer på ett år''
Mer förverkligande. Det var ett gemensamt önskemål som kom fram när lokalpolitiker och elever på onsdagen höll årets ungdomsting i Knivsta.
Diskussion om ungdomsverksamhet. Jonas Hüllert kom med förslag. Bredvid honom lyssnar Emma Sandström och Linn Fingalsson.
Foto: Erik Leijonhufvud
Att visa lyhördhet, respekt och berömma goda idéer är en sak. Att göra något konkret är en annan sak.
Flertalet av de ungdomar som UNT pratade med var nöjda med formen, men efterlyste att fler förslag och idéer gick från ord till handling.
- Visst, vi har fått, klättervägg, kafé och datorer till Kupolen, men det borde ha hänt mer på ett år, säger Linn Fingalsson.
Hon berättar att hon inför förra ungdomstinget hade större förhoppningar än i år.
- Jag efterlyste fler lampor i Alsike, men det har inte hänt något. Det har fått mig att sänka förväntningarna.
Förstår kritik
Camilla Westerborn (fp) och ordförande i skol-, kultur- och socialnämnden, en av flera politiker på plats, hade förståelse för elevernas kritik.
- Att vi inte fått upp ett regnskydd över Thunmanskolans busshållplats, det är en gåta för mig, säger Camilla Westerborn.
UNT: Vad, konkret, kan du lova är gjort till nästa år?
- Om det inte är något tekniskt som sätter stopp för ett regnskydd, så lovar jag att det finns på plats. Sedan vill jag att ett ungdomspolitiskt handlingsprogram arbetas fram tillsammans med ungdomarna inför nästa ting. Tanken är att handlingsprogrammet ska utgöra underlag för det fortsatta arbetet med ungdomsfrågor.
Vill inte gå på byn
Mellan klockan 9 och 14 pågick tinget. På förmiddagen fick eleverna chans att ställa frågor och framföra önskemål, medan eftermiddagen användes till gruppdiskussioner om mötesformer, skadegörelse, ungdomsverksamhet och droger.
Inte helt oväntat kom frågan om ett allaktivitetshus upp, när eleverna fick önska.
- Vi snackade om att vi ville ha ett allaktivitetshus, i stället för att gå runt på byn, säger Mahmod El Masri.
- Om man inte är intresserad av fotboll, innebandy och handboll så finns det inte så mycket att göra, fyller Jonas Hüllert i.
Emma Sandström tyckte inte att lokalen var det viktigaste, i stället tyckte hon att frågan vad ungdomarna vill göra skulle vara utgångspunkten.
Fotnot: Ungdomsstipendium till elevrådsordförande
På ungdomstinget delades det första ungdomsstipendiet ut. 5 000 kronor och ett diplom gick till Thunmanskolans elevrådsordförande.
"Jonas Eriksson har genom sitt arbete i elevråd och i kommunens ungdomsråd påverkat sin och andra ungdomars vardag på ett positivt sätt. Genom sin framtoning och sitt engagemang är han en förebild för ungdomar i sin omgivning, löd motiveringen.
- Wow, säger Jonas Eriksson och fingrar lite på checken. Det är inte varje dag man får 5 000 kronor. Trevligt.
Vad ska du göra med pengarna?
- Får man göra vad man vill? Har inte funderat så mycket än. Jag sparar nog pengarna, kanske till ett mc-körkort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!