Bolagisering kan ge miljonregn för Knivsta

En omläggning av Knivsta kommuns fastighetsinnehav kan leda till klirr i kassan. Så mycket som 45 miljoner kronor kan "återsökas" av de momspengar som betalats in i samband med investeringar i nya skollokaler och i stora renoveringsprojekt.

Knivsta2007-10-10 00:01
Anledningen till att omläggningen kan bli bingo för Knivsta kommun är den stora investeringsbudget som kommunen haft på senare år, där ett bolag kan dra nytta av reglerna för momsavdrag. Bara Thunmanskolans ombyggnad kostade cirka 60 miljoner kronor att genomföra, där alltså en fjärdedel av kostnaden (momsen) kan återfås i efterhand.

Göran Nilsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, medger att det finns plus med en omläggning, men han påminner om att ett kommunalt bolag vid en fastighetsförsäljning betalar reavinstskatt. Något som en kommun slipper med fastigheter i förvaltningsform.
Även om Skatteverket i regel godkänner konstruktioner av den typ Knivsta kommun överväger så finns det konsultbolag som anser att kommuner utnyttjar kryphål i lagstiftningen. Även Sveriges Kommuner och Landsting, kommunernas intresseorganisation, har satt frågetecken bakom bolagiseringen i kommunerna.

Det var på ett finansseminarium i våras som politiker från Knivsta fick nys om att det fanns pengar att tjäna på att föra över fastighetsinnehav i bolag.
I dag har kommunen byggnader sorterade under förvaltningen och i bolag. Men genom att föra över så kallade verksamhetsfastigheter till Kommunfastigheter AB, eller i ett nytt bolag, kan kommunen dra nytta av "jämkningsregler av moms som är av väsentlig ekonomisk fördel", som det står i beslutsunderlaget.
- Det kan bli stora belopp, säger ekonomichefen Kjell Åhnberg som utreder frågan och som ska avgöras på nästa möte i kommunfullmäktige.

Kjell Åhnberg säger att momslagstiftningen inte är lätt att förklara, men i princip kan kommuner, vid en bolagisering, utnyttja möjligheten som bolag har att dra av momsen.
I Knivstas fall handlar det om att under en period retroaktivt få tillbaka momsen för investeringskostnader i samband med nybyggnations- och ombyggnationsprojekt. En tiondel av momsen för ett projekt kan kvitteras ut varje år. Hur länge det går att plocka ut pengar beror på när byggnaden färdigställdes och hur stor investeringen är.

Ett grovt överslag pekar på att det för Knivstas del kan handla om 45 miljoner kronor under en tioårsperiod.
- Men vi kan inte reglerna fullt ut och anlitar konsulter, säger Kjell Åhnberg och tillägger att momsavdrag, helt eller delvis, bara kan göras för investeringar som ägt rum inom en tioårsperiod och om investeringen uppgår till ett visst belopp.
- Huvudorsaken är att vi ska sammanföra fastigheterna under en hatt, och momsen är en bonus i sammanhanget, säger Kjell Åhnberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!