Boende för ensamkommande stängs

Minskade intäkter från Migrationsverket och sjunkande beläggningsgrad gör verksamheten för dyr. Skulle mottagandet öka igen finns det bättre alternativ, enligt socialnämnden, som nu sparar miljoner.

Göran Nilsson (M) är ordförande i Socialnämnden, som fattat beslut om att stänga HVB-hemmet.

Göran Nilsson (M) är ordförande i Socialnämnden, som fattat beslut om att stänga HVB-hemmet.

Foto: Rolf Hamilton

Knivsta2018-03-02 09:33

Sedan januari 2016 har endast en minderårig asylsökande kommit till Knivsta och i slutet av 2017 stängdes därför HVB-boendet på Strandgården med sex platser. Nu har socialnämnden beslutat att avveckla även det som finns på Häradsvillan. Detta boende har kapacitet för elva personer, varav endast fyra bor kvar och tre är på väg att flytta.

– De har alla hunnit bli vuxna och kan gå vidare till annan verksamhet, säger områdeschefen Ulla Rodestam Örsell.

Den mycket låga beläggningsgraden, tillsammans med minskad ersättning från Migrationsverket per barn (se faktaruta) gör verksamheten för dyr att behålla, bedömer socialnämnden.

– Häradsvallen är uppbyggt utifrån att gå runt med de tidigare ersättningsnivåerna och fyllda platser. Så som det är nu genererar boendet ett stort underskott, säger Mats Elgström Ståhl, socialchef i Knivsta.

Även om kostnader för personal och hyra kommer att finnas ytterligare en tid framöver – kontraktet med den privata fastighetsägaren har nio månaders uppsägningstid – kommer stängningen alltså innebära minskade kostnader.

– Exakt hur mycket är svårt att säga men det finns ju en hel personalgrupp som jobbar dygnet runt där idag. Vi kommer att kunna spara miljonbelopp, säger Mats Elgström Ståhl, socialchef i Knivsta.

De flesta av de 37 ensamkommande som Knivsta idag ansvarar för bor i andra kommuner, som får ersättning av Knivsta. Av de sjutton som bor i Knivsta finns de flesta hos värdfamiljer, på stödboenden och hos privata HVB. Socialnämnden bedömer att även de som nu behöver omplaceras kan få ett hem genom någon av dessa former, eller vara redo för eget boende.

– Knivsta har lyckats bra med att placera personer i utslussningslägenheter, säger socialnämndens ordförande Göran Nilsson (M).

Vad händer om mottagandet ökar igen?

– Kommer den en sådan anstormning som 2015 igen så är vi i en ny situation. Det är inte alls omöjligt, men då finns det bättre och billigare alternativ. De här två husen är omgjorda privatbostäder och inga bra boende för ändamålet, säger Göran Nilsson.

De boende på Häradsvallen kommer att flytta ut allt eftersom kommunen hittar plats åt dem under våren. Senast den 1 juni stängs boendet. Förvaltningen ska undersöka om lokalerna kan behövas till någonting annat än HVB-hem under uppsägningstiden.

Mindre pengar till kommunen

Den 1 juli 2017 sjönk socialnämndens intäkter från Migrationsverket från 1 950 kronor per barn och dygn till 1 350 kronor per barn och dygn. För de som hunnit fylla 18 eller blivit åldersuppskrivna får kommunen en schablonersättning på 750 kronor per person och dygn, förutsatt att den unga fått studiehjälp. De nya ersättningsnivåerna innebar cirka 10 miljoner kronor mindre för Knivsta. Socialnämnden befarar ett underskott i verksamheten om 9,9 miljoner kronor då anpassningen tar tid.

HVB står för Hem för vård eller boende och kan inrättas för ensamkommande barn men också exempelvis för personer som lever med missbruk eller behöver stöd av andra anledningar. Häradsvallen är det enda i Knivsta som fortfarande drivs i kommunal regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!