Blå Wingen blommar upp igen

Husby-Långhundra Biografen i Blå Wingen är räddad. I lokalen hoppas bygdegårdsföreningen nu på att förutom skapa en 3D-bio, även få till en större kulturell mötesplats.

Knivsta2014-05-06 12:00

Det var när filmbolagen började gå över till att producera nya långfilmer med digital teknik som Blå Wingen och många andra små biografer fick problem. Att köpa in en digital anläggning och installera den kostar sammanlagt 600 000 kronor för föreningen, pengar som man inte hade för ett år sedan och därför tvingades stänga Knivsta kommuns enda biograf.

– Men nu har vi fått bidrag och kan starta verksamheten igen. I sommar blir det ett par provföreställningar och kanske en sommarbiokväll. Sedan blir det stor invigning av den nya anläggningen i slutet av augusti, säger Nina Pihl från filmgruppen och Lars-Erik Örde, bygdegårdsföreningens ordförande.

Bygdegården Blå Wingen är en viktig mötesplats för många som bor i området, och en viktig lokal för kulturella arrangemang i Knivsta kommun. Här arrangeras välbesökta bingokvällar, musikcaféer med lokala musiker, loppisar, utställningar, konserter arrangerade av Musik i Uppland och på scenen spelar varje år Knivstarevyn sina föreställningar.

– Vår lokal ligger mitt i en bygd med hela 20 000 invånare. Hit är det lätt att ta sig från Arlandahållet i Sigtuna kommun, från Norrtälje kommuns västra delar med Rimbo tätort inräknad, ifrån Almungehållet och förstås från Knivsta. Därför tror vi att Blå Wingen kan utvecklas ännu mer, säger bygdegårdens föreståndare Ingemar Hansson.

Med den digitala utrustningen för filmvisning öppnas nu också nya möjligheter för föreningen att utveckla sin verksamhet.

– Här kommer vi att förutom film kunna visa förinspelade teaterföreställningar och shower. Det går också att sända exempelvis julkonserter och popkonserter live, säger Nina Pihl.

Föreningens medlemmar hoppas och tror att bredbandet också kommer att byggas ut till snabbare fiber i Långhundra snart.

– Då blir möjligheterna ännu större. Man kan tänka sig att exempelvis ungdomar skulle vilja arrangera datorlan här om bredbandet blir snabbt, säger Lars-Erik Örde.

Ingemar Hansson säger att en perfekt kombination vore om det gick en direktbuss från Alsike till Blå Wingen någon gång i veckan.

– Här finns ju lokalen och där blir det allt fler ungdomar som saknar någonstans att vara, säger han.

Andra idéer som finns för framtiden är att ordna skolbio och att utveckla kursverksamhet på gården.

– Vi kommer att köpa in en vanlig projektor också som är lättare att sköta och som går att koppla till en dator, för vi tror att vi här också skulle kunna möta en del efterfrågan på kurs- och konferensverksamhet som finns i området, säger Lars-Erik Örde.

Men vilka planer som för övrigt kommer att genomföras, beror på hur många nya engagerade personer som bygdegården kan hitta.

– Nu hoppas vi att det finns människor i bygden som tycker det är intressant att sköta den nya tekniken eller som vill vara med och välja filmer, eller vill hjälpa till med annat. Vi skulle exempelvis behöva vara cirka 16 personer i filmgruppen, säger Nina Pihl.

Får stöd för satsningen

Den digitala projektorn med ljudanläggning och installation kostar 615 000 kronor. Länsstyrelsens stöd till landsbygdsutveckling var slut då Blå Wingens ansökan kom in. Däremot får föreningen nu 215 000 kronor från Svenska Filminstitutet för en satsning på ung publik och skolbio, 275 000 kronor från Knivsta kommun, 50 000 kronor från hembygdsföreningen i Husby-Långhundra och resterande del betalar bygdegårdsföreningen från sin egen kassa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om