Bestiger Kebnekaise för diabetiker

Jenny Ugalde och Linda Törnqvist, båda diabetiker, bestiger Kebnekaise för att samla in pengar till Diabetesfonden.

De berättar att det är viktigt att alltid ha sina insulinpumpar, som ger en jämn kontinuerlig tillförsel av insulin under hela dygnet.

De berättar att det är viktigt att alltid ha sina insulinpumpar, som ger en jämn kontinuerlig tillförsel av insulin under hela dygnet.

Foto: Jeanina Santiago

Knivsta2017-06-17 08:00

Målet är klart och datumet spikat. Knivstabon Jenny Ugalde och Uppsalabon Linda Törnqvist bestiger Sveriges högsta berg, Kebnekaise, tillsammans med ett 20-tal personer 10-13 augusti. De deltar i Svenska diabetesförbundets projekt som heter "Vi är större än våra toppar och dalar".

– Symboliken i det är att blodsockret för en diabetiker till stor del handlar om toppar och dalar. Och att det är en daglig kamp att leva med diabetes, men att ingenting är omöjligt, säger Jenny Ugalde.

Genom projektet vill de sprida kunskap om just sjukdomen Diabetes typ 1, som Jenny, Linda och de andra deltagarna har. Syftet är bland annat att samla pengar till forskning om diabetes samt organisationen Life for child, som ger barn i utvecklingsländer tillgång till insulin.

– Deltagarna samlar in pengar genom att be om hjälp från sina vänner och sin familj, pärla smycken för försäljning, ordna handbollsmatch, med mera.

Kebnekaise är 2097 meter högt. Så deltagarnas mål är att samla 100 kronor per höjdmeter, det vill säga 209 700 kronor. Drygt 92 000 kronor har de samlat in hittills.

Knivstabygden träffar Jenny och Linda på ett kafé. På bordet ligger deras blodsockermätare med sensorer. De berättar att de behöver kolla blodsockernivån flera gånger per dag. Det är viktigt att blodsockret inte blir för högt eller för lågt.

– Sjukdomen påverkar individer olika. Vid högt blodsocker blir en del känsliga, andra inte. Det är inte lika akut som när man har lågt blodsocker. Men om det går högt under en lång tid så kan dina organ ta skada, säger Jenny Ugalde.

– En gång när jag blev riktigt låg blev det helt blankt. Som tur var var jag hos mina föräldrar då, säger Linda Törnqvist.

När hon är "låg" blir Jenny Ugalde förvirrad, kallsvettig och har svårt att fokusera.

– Om man väntar för länge med att äta kan man bli medvetslös. Man kan dö eller få hjärnskada, säger Jenny Ugalde.

Kvinnorna har båda haft sjukdomen länge så de känner redan i god tid när de är "låga" eller "höga." De har lärt sig tekniken för att själv kontrollera sitt blodsocker.

De berättar att det är viktigt att alltid ha sina insulinpumpar, som ger en jämn kontinuerlig tillförsel av insulin under hela dygnet. Druvsocker har de också med sig hela tiden. Sådana ska de ha med sig i mängd när de bestiger Kebnekaise.

– Det blir en rejäl utmaning att bestiga Kebnekaise så vi tränar för fullt, säger Jenny Ugalde.

– Och det känns tryggt att vi går tillsammans med flera andra, samt en läkare, en sjuksköterska och guiden Ola Skinnarmo, säger Linda Törnqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!