Beslutet om ny avloppsrening överklagas: "Förödande"

Knivsta kommuns beslut att lägga ner de egna reningsverken och i stället rena avloppsvattnet på Lidingö har överklagats till Förvaltningsrätten av två Knivstabor.

Käppalaverket på Lidingö renar i dag avloppsvatten från över 600 000 människor i Stockholmsregionen.

Käppalaverket på Lidingö renar i dag avloppsvatten från över 600 000 människor i Stockholmsregionen.

Foto: Rikkard Häggbom

Knivsta2021-11-20 06:00

”Förödande ekonomiska och miljömässiga konsekvenser som skadar kommunens invånare för all framtid.”

Så skriver två Knivstabor som nu har överklagat beslutet om kommunens framtida vattenrening till Förvaltningsrätten. Enligt dem strider beslutet både mot kommunallagen och förvaltningslagen

Kommunfullmäktige beslutade den 22 september att formellt ansöka om att få rena kommunens avloppsvatten i Käppalaverket på Lidingö. Innan det kan bli verklighet måste en underjordisk tunnel grävas som via Märsta ansluter avloppsnätet till Käppalasystemet, vilket UNT har berättat om tidigare.

Detta betyder att Knivstas egna reningsverk läggs ner. Kostnaden för hela projektet beräknas till över en halv miljard kronor, vilket främst ska betalas med högre VA-avgifter samt högre anslutningsavgift för nya abonnenter.

I överklagandet, som finns med som en informationspunkt på kommunfullmäktiges möte på onsdag, skriver Knivstaborna att frågan om kommunens vattenrening är så avgörande för Knivstas framtid att kommunfullmäktige inte har befogenheter ”att på egen hand avgöra frågan”.

”En sådan stor och viktig fråga måste allmänheten ges möjlighet till direkt deltagande, utredningar och därigenom ges full insyn för att kunna diskutera och bedöma flera olika alternativ och påverka beslutet”, skriver de.

undefined
Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M), som länge drivit frågan om att ansluta Knivsta till den kommunala samarbetsorganisation Käppalaförbundet, säger att kommunen inte brutit mot lagen.

– Jag ser inte att överklagandet har några som helst förutsättningar att nå framgång. Jag ser det mer som ett uttryck för en politisk uppfattning, säger han.

Vad säger du om åsikten att allmänheten borde fått större insyn i processen och möjlighet att delta i beslutet?

– Det har jag förståelse för, men ur juridiskt perspektiv finns det inga sådana krav. Sedan kan man tycka att allmänheten borde ha varit med mer i processen, säger han och fortsätter:

– Vi har utrett frågan i ganska många år och kommit fram till att det här är det bästa ur både miljömässig och ekonomisk synvinkel.

Knivstas avloppsvatten kan komma att renas på Lidingö omkring 2026, om allt går som planerat. Om överklagandet kan försena processen återstår att se.                     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!