Beslutet: Ny jättehöjning av vattenpriset i Knivsta

En normalfamilj i Knivsta kommer att få betala cirka 2 900 kronor mer för dricksvattnet per år, jämfört med för ett år sedan. Det står klart efter kommunfullmäktiges beslutade prishöjning på 21 procent från årsskiftet.

Knivstabornas vatten blir allt dyrare. Från årsskiftet höjs förbrukningstaxan med 21 procent.

Knivstabornas vatten blir allt dyrare. Från årsskiftet höjs förbrukningstaxan med 21 procent.

Foto: Christine Olsson / TT

Knivsta2023-10-27 16:33

När Knivsta blev en egen kommun för drygt 20 år sedan fördubblades vattentaxan i ett slag. Höjningen kan delvis förklaras av att stordriftsfördelarna i Uppsala kommun försvann. En annan orsak är att vatten- och avloppkostnader är betydligt högre för villor än för lägenhetshus. Och i Knivsta finns jämförelsevis en stor andel villor. 

Sedan frigörelsen från Uppsala har prisökningen fortsatt. Bara i år har brukningstaxan höjts i två omgångar med totalt 13,4 procent. Och från årsskiftet blir vattnet hela 21 procent dyrare, något som UNT rapporterat om tidigare. Beslutet fattades av ett enigt kommunfullmäktige på torsdagskvällen.

Ny månadskostnad för ett villahushåll som förbrukar 150 kubikmeter vatten per år blir 901 kronor. Det innebär en årlig totalkostnad på 10 812 kronor, en höjning med cirka 2 900 kronor jämfört med för ett år sedan. Det kan jämföras med den föreslagna höjningen i Uppsala kommun där ny årskostnad för ett motsvarande hushåll blir 8 733 kronor, alltså drygt 2 000 kronor mindre.

Även vattentaxan för lägenheter i Knivsta höjs med samma procentsats. För en normallägenhet innebär det en kostnad på 441 kronor i månaden eller 5 292 kronor per år.

undefined
Ett enigt kommunfullmäktige har beslutat om den kraftiga höjningen av vattentaxan. Mikael Rye-Danjelsen representerar det styrande lokalpartiet Knivsta.nu och är ordförande i Knivstavatten.

Bakgrunden är kraftigt ökade utgifter för kommunens VA-leverantör Roslagsvatten, med bland annat högre kostnader för investeringar i ledningsnätet, dyrare råvatten och minskade intäkter. Till det kommer även ökade räntekostnader.

– Vi har ju lånefinansierat en stor del av den anläggning som Knivstavatten äger. På grund av omläggningen av lån har vi gått från väldigt låg ränta till 4–5 procent och det kommer att fortsätta några år framåt också. Om vi inte gör höjningen måste skattebetalarna gå in med ganska många miljoner för att täcka upp det här, säger Mikael Rye-Danjelsen (KNU), ordförande i det kommunala bolaget Knivstavatten.

Principen är att VA-taxan ska vara självfinansierande, det vill säga att den ska täcka kommunens kostnader för vatten och avlopp. Kommunen får varken tjäna något på avgifterna eller gå med förlust.

Anslutningsavgiften, en engångsavgift för att ansluta sig till VA-nätet, lämnas oförändrad. Den rabatt som kommersiella fastigheter med låg vattenförbrukning fått tidigare kommer att finnas kvar även under 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!