"Knivsta kan få betala miljoner om anhöriga får rätt"

Trots protester från anhöriga, brukare och opposition så klubbades under måndagen det sista beslutet kring att förtäta Knivstas äldreboenden.

Lotta Wiström (L) och Synnöve Adéll (KD) anser att kommunstyrelsens beslut är olämpligt, medan KS ordförande Klas Bergström (M) hävdar att beslutet innebär en fortsatt bra äldreomsorg i Knivsta.

Lotta Wiström (L) och Synnöve Adéll (KD) anser att kommunstyrelsens beslut är olämpligt, medan KS ordförande Klas Bergström (M) hävdar att beslutet innebär en fortsatt bra äldreomsorg i Knivsta.

Foto: Pressbilder

Knivsta2022-01-24 20:00

Flera anhöriga hade planerat att vara på plats, men på grund av pandemin hölls mötet på länk.

Kommunstyrelsens majoritet som består av fem politiker från M, S och C röstade igenom ett 20-årigt hyresavtal med Rikshem för äldreboendena Estrids och Vilhelms gårdar. I avtalet ingår att Rikshem ska genomföra den omdiskuterade förtätningen av boendena så att 14 nya platser skapas. Beslutet innebär också att alla gamla ska flyttas två gånger var under ett halvår. 

Oppositionen hade hoppats att beslutet skulle utredas mer eller omprövas.

– Det är med stor sorg och bestörtning vi ser på när majoriteten driver igenom det här. De äldre förtjänar att bli respekterade och ha en lugn och trygg tid på sitt äldreboende, säger Lotta Wiström (L), en av dem som reserverade sig mot beslutet.

Även Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Knivsta.nu röstade emot beslutet.

– Jag är förvånad och besviken över att majoriteten inte har lyssnat in de reaktioner som kommit från anhöriga och brukare och försökt hitta en annan lösning. Det är klart att vi måste lösa bristen på platser, men det här är det enda alternativet som utretts. Vårdhygien på regionen borde också ha kontaktats, bland annat med tanke på spridningen av covid-19, säger Synnöve Adell (KD), ersättare i socialnämnden.

Oppositionspartierna vill att kommunen istället ska köpa 15 platser på något av de två nybyggda privata äldreboendena i kommunen.

– Dels anser vi att det är fel att förtäta i sig. Lokalerna är byggda med rymliga gemenskapsytor vilket är uppskattat av de boende och bra att ha kvar när man ska undvika trängsel, säger Oscar Hahne (KD).

Oppositionen vill inte heller att personaltätheten ska minska, vilket blir resultatet efter ombyggnaden.

Sju anhöriga har överklagat socialnämndens beslut till förvaltningsrätten.

– Om de får rätt där, kommer Knivsta kommun att behöva betala 10,3 miljoner kronor extra i hyra, även om utbyggnaden inte blir av. Majoriteten borde därför ha väntat med att teckna ett nytt hyresavtal. Det nuvarande avtalet löper inte ut förrän om tio år. Under pandemin finns även ett större behov av att sprida ut sig, därför blir det obegripligt att flytta äldre och förtäta, säger Lotta Wiström.

Kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) hävdar däremot att beslutet inte innebär någon större ekonomisk risk för kommunen. 

Karta: Knivsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!