Pajand Nejad är växtpatolog. Hans avhandling från 2005 handlar om isbildande bakterier och deras inverkan på energiskog. Han berättar att isbildande bakterier handlar om naturliga processer.
Är det farligt för människor?
- Nej, det här är goda bakterier. Jag vill pröva om det är möjligt att använda isbildande bakterier i en kommersiell teknik, till exempel i drift och anläggning av isbanor. Det skulle innebära stora besparingar för både miljö och ekonomi, säger Pajand Nejad.
Har prövats vid OS
Han anser att kunskapens om dessa bakteriers inverkan och beteenden kan användas på en rad andra forskningsområden, bland annat utveckling av tåligare grödor, rening av vatten från läkemedelsrester eller i kampen mot resistenta bakterier.
Han tror även att det finns ett samband mellan dessa bakterier och det vulkaniska askmoln som nyligen drabbade Europa.
Han berättar att isbildande bakterier tidigare har prövats till isytor runt om i världen, bland annat vid OS i Lillehammer. Men resultatet därifrån var mindre bra.
- De använde bara en bakterie och dessutom var den inte geografiskt anpassad för området. Därför måste det prövas vilka bakterier som fungerar i Knivsta, säger Pajand Nejad.
Skulle Knivsta kunna ha en isbana året runt utan kylaggregat?
- Ja, inomhus. Jag fick ett brev i?går från forskare i Grekland som vill jobba med isbildande bakterier för att skapa isytor året runt. Även skidindustrin börjar efterfråga den här metoden. Det finns ett stort internationellt intresse, säger Pajand Nejad.
I sin forskning har han isolerat och identifierat flera nya bakterier. Han är därför övertygad om att det fungerar.
- Jag har identifierat 12 olika släkten och 17 olika bakteriearter som uppvisar olika grad av isbildande förmåga. Dessa bakterier är starkt isbildande vid minus två grader, säger Pajand Nejad.
På frågan hur det rent praktiskt ska gå till svarar han:
- Tekniken finns och det gäller bara att utveckla den i större skala. Själva processen är lätt. Material, kunskap och bakterier för odling finns redan. Knivsta ligger bra till och det finns flera företag i närområdet som kan framställa större mängder bakterier.
"Vi vill ha en färdig lösning"
Pajand Nejad har presenterat sitt förslag för flera politiker i Knivsta kommun.
Kommunalrådet Göran Nilsson (M) tycker det låter intressant, men är samtidigt skeptisk.
- Man får inte förakta nya idéer. Vi är öppna för alla lösningar som innebär lägre energiåtgång och lättare hantering. Men som liten kommun kan vi inte ta på oss rollen att utveckla tekniken. Vi är intresserade av en färdig lösning, säger Göran Nilsson.