Med sina drygt 600 hektar barr- och lövskog, ängar och hagar är Kungshamn-Morga ett populärt rekreationsområde för många länsbor. Naturreservatet bildades 1963 och ägs och förvaltas sedan dess av stiftelsen Friherre Carl Cederströms minne, som en gång grundades av Anna Cederström, Carls dotter.
I området bedrivs både skogs- och jordbruk, som enligt stiftelsens stadgar ska göras i naturvårdande syfte. Nu vill stiftelsen avverka barrträd på en yta av 16 hektar i reservatet, vilket framgår i avverkningsanmälningar till Skogsstyrelsen. Men planerna möter kritik hos bland annat Naturskyddsföreningen och organisationen Skydda skogen.
– Vi är oroade över att de många naturvärden som finns i det här området ska gå förlorade om avverkningarna genomförs. Här finns alltifrån skyddade svamparter till rödlistade insekter och fåglar. Det är också ett område med stort socialt värde för många som strövar här. Avverkar man blir det betydligt mindre trevligt, säger David van der Spoel, styrelseledamot i Skydda skogen.
I protest mot avverkningsplanerna har representanter från organisationerna nu vänt sig till Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen i Uppsala län. I ett brev till myndigheterna argumenterar de för att skogen har betydande naturvärden.
– Enligt oss borde det här området vara mycket mer skyddat. Det finns inte mycket naturlig skog kvar i Sverige längre. Att skogen i Kungshamn-Morga ser ut som den gör beror på att man aldrig har kalhuggit den, vilket man i princip vill göra nu, säger David van der Spoel.
Men naturreservatets förvaltare Gustaf Olsson presenterar en annan bild av planerna på avverkning. Enligt honom är något kalhygge inte aktuellt.
– Att vi ska gå igenom 16 hektar innebär inte att de delarna kommer att stå helt utan träd. I huvudsak kommer vi att ta bort gran och lämna skapligt mycket tall och lövträd. 120 hektar i reservatet är avsatt för naturvård, hälften av det är skog som vi inte rör. Resten är produktionsskog där vi ändå tar mycket hänsyn, säger han.
Flera organisationer uttrycker oro över att naturvärden ska förloras genom exempelvis markberedning. Finns det såna risker?
– Vi kommer bara att bereda marken på vissa fläckar där vi ska plantera. Det är inte som förr i tiden när man plöjde upp större fåror. Jag tycker inte att det finns anledning att vara orolig, säger Gustaf Olsson.