Avlopp stoppar Knivsta kommun

Knivsta kommun skulle kunna växa på landsbygden. Men lagstiftning om kommunalt vatten och avlopp sätter ofta stopp.

Besök. Björn-Owe Björk (KD) och Caroline Szyber (KD) på besök vid Dalabacken.

Besök. Björn-Owe Björk (KD) och Caroline Szyber (KD) på besök vid Dalabacken.

Foto: Jens Flyckt

Knivsta2016-05-02 21:53

Björn-Owe Björk (KD) arrangerade under måndagen, tillsammans med riksdagsledamoten och Caroline Szyber (KD), en pressträff i Knivsta för att belysa problemet.

Enkelt beskrivet handlar det om lagstiftningen som säger att det är kommunens ansvar att ordna med kommunalt vatten och avlopp vilket kan innebära stora kostnader - både för kommunen och för fastighetsägarna. Vattenförsörjningslagen från 2006 som pekas ut som det stora problemet.

– Det här är ett nytt problem. År 2012 kom de första rättsfallen som har med vattenförsörjningslagen att göra, säger Björn-Owe Björk.

Som exempel berättar han att det finns en markägare som vill bygga 80 villor i närheten av Dalabacken i Östuna. Samtliga hushåll vid Dalabacken har godkänt vatten och avlopp. Området byggdes innan den nya lagstiftningen trädde i kraft.

– Skulle vi godkänna planerna så kommer länsstyrelsen säga att det blir en samlad bebyggelse, det vill säga mer är femton hus, och därmed kommunens ansvar att ordna med kommunalt vatten och avlopp. Det innebär att alla fastighetsägare blir påtvingade kommunalt vatten och avlopp, även om de som nu redan har godkända avloppslösningar. För den enskilda fastighetsägaren innebär det en kostnad på upp till 300 000 kronor, säger han.

Han säger att det är en annan sak om fastighetsägarna själva vill ansluta sig. Men i regel så vill eller kan inte villaägare ta den kostnaden som kommulat vatten och avlopp innebär.

Det är inte ett unikt problem för Knivsta. Caroline Szyber har rest runt i landet och berättar att i stort sätt alla kommuner där man vill bygga bostäder på landsbygden är drabbade.

– Många fastighetsägare får en chock när räkningen för det kommunala vattnet och avloppet kommer. Vissa får belåna huset medan andra måste flytta. Det är allvarligt i och med att vi tvingas stoppa bostadsbyggande samtidigt som vi har en bostadskris i landet. det här är ett problem som allvarligt påverkar tillväxten negativt, säger hon.

Vad krävs för att koma till rätta med problemet?

– Lösningen är en justering av framför allt vattenanläggningslagen, säger Caroline Szyber.

Björn-Owe Björk poängterar att miljökraven är viktiga.

– Det är jätteviktigt att vatten och avlopp är godkänd. Det ska vi inte tumma på. Men det är inte rimligt att hushåll som redan har godkända avlopp ska tvångsanslutas till kommunalt till kommunalt avlopp, säger Björn-Owe Björk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om