"Fru Larsson" nöjd med yrkesvalet – gammalt blir nytt

”Jag älskar att rädda en sak eller möbel som ser bedrövlig ut och ingen annan vill ha!” Det säger Jeanette Pedersén som för tolv år sedan var en av de första som började livnära sig på återbruk – att fixa till gamla saker och sedan sälja dem.

Möbelmålare Jeanette Pedersén, alias Fru Larsson, vid ett julbord som hon har dukat med begagnade saker. "Miljöerna i butiken ändras och möbleras om så fort jag säljer något, vilket kan vara lite snopet ibland om någon möbel säljs väldigt snabbt. Å andra sidan gillar kunderna att det ofta finns något nytt att kolla på."

Möbelmålare Jeanette Pedersén, alias Fru Larsson, vid ett julbord som hon har dukat med begagnade saker. "Miljöerna i butiken ändras och möbleras om så fort jag säljer något, vilket kan vara lite snopet ibland om någon möbel säljs väldigt snabbt. Å andra sidan gillar kunderna att det ofta finns något nytt att kolla på."

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2022-12-04 17:00

Hon kallas av de flesta för Fru Larsson eftersom hon driver och äger Fru Larssons diversehandel. Butiken ligger i en av Knivstas äldsta trälängor, intill järnvägen. Som grannar har hon en ännu äldre second hand-butik och en ny blomsteraffär.

– Vi kom på namnet Fru Larsson lite på skoj eftersom jag är gift med Arne Larsson, men till Arnes besvikelse kallar jag mig fortfarande för mitt danska flicknamn Pedersén. Fru Larsson har blivit som ett epitet efter jag startade butiken, så både jag och Arne blev nöjda till slut, säger Jeanette Pedersén, 68, vars fullständiga efternamn är Pedersén Larsson.

undefined
"Tomteverkstaden" innehåller hyllmeter med roliga detaljer att pyssla med. Här gör hon bland annat gamla nötta julkulor fina med nytt glitter eller "pimpar" runda papperslampor från 70-talet. Hon gör även så kallade tidsskåp, tavlor med småprylar från en viss epok samt personliga födelsedagskort.

Som ung pluggade hon på Biskops-Arnö folkhögskola med inriktning mot kvinnolitteratur. Litteraturintresset syns i butiken där Jeanette, nästan som en scenograf, bygger upp olika miljöer. Just nu är det August Strindberg som gäller. I ett hörn står en bäddad säng med en hatt, käpp och portfölj från Strindbergs tid. Bakom ett antikt skrivbord har Jeanette målat ett porträtt av Strindberg på väggen.

– Annars är Selma Lagerlöf min husgudinna, men jag tänkte att Strindberg kunde få en jul i alla fall.

Innan hon startade butiken serverade hon på restauranger. Under den förra finanskrisen gick restaurangen hon arbetade på i konkurs.

– Då gick jag en kurs i dekormålning av möbler. Samtidigt började min kropp ta slut, jag var tvungen att vila hela helgerna för att kunna servera på måndagen igen, och jag ville byta bransch.

undefined
"Här sover herr Strindberg", säger Jeanette Pedersén och visar en säng som står i Fru Larssons diversehandel.

Men på Arbetsförmedlingen fanns ingen hjälp att få. 

– Handläggaren sa att det inte gick att försörja sig på skapande verksamhet. Men när den här lokalen blev ledig så tänkte jag och Arne att det ändå kunde vara värt ett försök och det fungerade! Jag tjänar inte mycket, men stortrivs, säger Jeanette Pedersén som vill fortsätta med butiken tills hon blir minst 70.

undefined
Jeanette Pedersén får ibland önskningar från kunder som letar efter saker eller särskilda detaljer som Jeanetta kanske hittar när hon reser runt och letar efter fynd. Hon sparar även en del resår, knappar, hakar med mera som folk kan komplettera gamla plagg med.

Hon visar sin ”tomteverkstad”, ett paradis för den som gillar att pyssla och skapa. Här finns massor av härliga detaljer och material, exempelvis tygblommor och snäckor, som hon tillverkar presentkort av eller ”pimpar” gamla lampor med. Detaljerna sparar Jeanette från saker hon får och hittar. Här finns också knappar och andra sybehör som den som saknar något kan köpa.

Inställningen till återbruk av möbler och saker har ändrats mycket sedan Jeanette startade sin verksamhet för över tolv år sedan.

– Förut ville folk inte ge bort begagnat i julklapp. Inför varje jul hade jag en svacka. Nu är det tvärtom, försäljningen går upp, så även i år.

undefined
Redan som barn föddes hennes intresse för att klippa och klistra. "Jag växte upp med min pappa som var bonde. När han var ute på åkrarna satt jag hemma själv och lekte med klippdockor (pappersfigurer)", säger Jeanette Pedersén. På bilden tvålar som Jeanette slagit in.

Kanske är det tack vare att folk försöker spara pengar, gillar vackra gamla saker eller för att fler blivit mer medvetna om att det är bättre för miljön att inte bara köpa nytt.

Mest är det kvinnor som handlar i butiken. De yngre kunderna letar efter sådant som inte alla andra har. De äldre har hennes och de två grannarnas butiker som ett utflyktsmål. Här kan de få sig en nostalgitripp.

– Så fort något säljs blir det ett ”hål” i en miljö och då möblerar jag om. Folk verkar uppskatta att det förändras här hela tiden. Det är sällan det ser likadant ut i mer än 14 dagar.

Har du många saker hemma också?

– Nej, inte så mycket som här, så det är tur att jag får möblera om och arrangera mycket på jobbet istället. Men jag älskar julen. Då brukar jag ösa på med starka röda färger och kitsch även hemma.

Jeanette Pedersén Larsson

Bor: I 50-talsvilla i Knivsta sedan 2001

Familj: Maken Arne Larsson som hjälper till med träarbeten då möbler behöver göras om. En dotter och fyra barnbarn som bor i Nacka.

Född: I Danmark. Kom till Sverige när hon var 13, då hennes pappa fick jobb i Eskilstuna

Fritid: Paret har en husvagn som de åker med till loppisar, garageförsäljningar osv. "Jag har inget körkort så det är den svåraste biten. Det går åt mycket tid att hitta alla saker, men det är roligt och varje år åker vi även till Danmark".

Karta: Fru Larssons Diversehandel
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!