Återbetalning av felaktiga arvoden överklagas

NYHETER. Den 29 april i år beslutade kommunfullmäktige att felaktiga arvoden som politiker fått under flera år ska betalas tillbaka.Knivstabon Leif Nilsson, som har flera politiska uppdrag, anser att beslutet är olagligt. Han har därför överklagat till Förvaltningsrätten i Uppsala för prövning.

Knivsta2014-02-18 15:52

Leif Nilsson var till årsskiftet ledamot för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige och är andre vice ordförande i socialnämnden. Tidningen frågade honom om han gjort överklagan som privatperson eller politiker. Hans svar är att han gör det som Leif Nilsson.

Våren 2010 uppdagades att kommunen felaktigt betalat ut för höga arvoden till Knivstas politiker. Åren 2007, 2008 och 2009 hade 0,4 miljoner felaktigt betalats ut. Vissa politiker hade fått för lite i ersättning, visade kommunens utredning.
Felet berodde på att felaktigheterna inte upptäcktes. Det framkom att flera politiker tidigare hade klagat på att utbetalningarna var krångliga att förstå.

Frågan om återbetalning, som orsakade en splittring mellan förtroendevalda politiker i Knivsta, ledde till en lång debatt under våren och att ärendet återremitterades flera gånger.

”I Knivsta kommun har det uppstått en diskussion hur man ska hantera frågan om regleringen av för mycket utbetalda arvoden till förtroendevalda. Jag anser att frågan om reglering av arvoden är enbart en rättsfråga” skriver Leif Nilsson i överklagan.

I och med att det inte fanns någon rättsutredning menar han att beslutet är olagligt.
Leif Nilsson hänvisar till domar i Arbetsdomstolen och Högsta domstolen där en rättspraxis förr felaktiga utbetalningar, så kallat godtrohetsbegrepp, har utarbetats.

Han menar att kommunen, enligt rättspraxis, förlorar sin rätt till återkrav om den förtroendevalda i god tro tagit emot felaktig ersättning.
Leif Nilsson anser därför att det inte är juridiskt möjligt att reglera skulden i efterhand.

”Även om det är så att fullmäktige kommer fram till att skulden ska regleras så har beslutet ingen civilrättslig verkan och det är olagligt att ställa sådant krav”, skriver Leif Nilsson.

Jens Flyckt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!